Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
Registreer in 1 minuut
24Kitchen homepage

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  • BBQ
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
  • 24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
de brigade
de brigade
De Brigade
  1. Home
  2. Populair
  3. Vers in restaurants
Nieuws

Vers in restaurants

Vers in restaurants
Vers in restaurants

Hoe vers zijn de gerechten in restaurants eigenlijk? Als je uit eten gaat, mag je verwachten dat de koks hun uiterste best hebben gedaan om het menu vers te bereiden. Toch wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van halffabricaten, zogenaamde convenience-producten, diepgevroren ingrediënten of zelfs volledige kant-en-klaarmaaltijden.

In Frankrijk is daar een maatregel op gevonden. Fernand Siré wil restaurants die volledig vers koken belonen door een soort sterrensysteem te introduceren, waarmee vers herkenbaar wordt voor de consument. Dit schrijft hij in een wetsvoorstel. Het gaat hem om het in stand houden van de klassieke Franse maaltijd, en het ‘savoir-faire’: de kennis en kunde van de kok.

Zou een dergelijk idee in Nederland ook werken? Hier weten wij immers ook maar zelden wat we nu echt eten wanneer we uit eten gaan. Lokaal en seizoensgebonden zijn absolute trends, maar dat betekent niet dat de ingrediënten die chefs gebruiken ook echt vers zijn. Volgens marktonderzoek van Foodinc. blijkt dat steeds meer koks verse producten lokaal inkopen (8% meer ten opzichte van vorig jaar), maar ook dat minder koks vinden dat convenience-producten leiden tot smaakvervlakking (15% minder dan vorig jaar). Toch vindt nog steeds 50% van de koks dat dergelijke producten niet thuishoren in de professionele keuken.

Danny Jansen, kok en presentator van het programma Grenzeloos Koken, is het er zeker mee eens dat kant-en-klaar producten en halffabricaten niet thuishoren in restaurants. Hij vindt het een goed idee dat restaurants beloond worden voor het gebruik van eerlijke producten, de ambachtelijkheid van de keuken is immers iets om trots op te zijn! Bovendien neemt een kok zichzelf en zijn gasten in de maling wanneer er gebruik wordt gemaakt van kant-en-klaarmaaltijden, vindt hij.

Het lijkt echter wel lastig uitvoerbaar om een dergelijk systeem te gaan hanteren in Nederland. Wie moet de vers-predicaten gaan uitdelen? En bovendien: wat is vers? Danny: “Groente die je in de supermarkt koopt, zijn soms al dagen weg, terwijl ze binnen een paar uur van het land naar de vriezer gaan. Je hebt dan veel meer vitamine- en smaakbehoud. Vers is een moeilijk begrip.”.

Al is een waarderingssysteem voor verse producten in de horeca dus best een goed idee, het is lastig uitvoerbaar. Wat vind jij? Mogen in restaurants alleen verse ingrediënten gebruikt worden of is het heus niet erg als de visfilets uit de diepvries komen? Heb jij liever een heerlijke pastasaus die de chef heeft ingekocht bij een gespecialiseerd bedrijf of een verse versie die misschien minder smaakvol is? Praat mee via ons forum. 

 

Meer inspiratie

  • RTL Nieuws brengt lijst uit: deze restaurants staan onder 'verscherpt toezicht'
    Nieuws
  • Dit zijn de beste restaurants van Nederland in 2020!
    Nieuws
  1. Is kwark gezonder dan yoghurt?
  2. Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
  3. Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
  4. Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
  5. Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
  6. In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
  7. Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
  8. Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
  9. Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
  10. Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
  11. Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
  12. Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
  13. Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
  14. Foodtrends: Wat eten we in 2025?
  15. 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
  16. 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
  17. Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
  18. Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam
  19. Dit zijn de 12 lekkerste food-hotspots van Valencia volgens Miljuschka
  20. Ontdek de 10 klassieke hotspots van Antwerpen met Miljuschka

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid , ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.’
Logo 24Kitchen
  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Pinterest (externe link)
  • YouTube (externe link)
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C