Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Michelingids 2019

Gaastra heeft Michelin verzocht om hem in de gids voor 2019 geen ster meer te geven, meldt de Leeuwarder Courant. Dat verzoek heeft Michelin gerespecteerd, schrijft Misset Horeca.

Voor Gaastra is dat een hele opluchting. "Wij hebben hier niet de capaciteit om met vier mensen aan een bord te werken. Ik beman de keuken samen met mijn zoon en een leerling. Dat is gas geven en niet bang zijn."

Hoge verwachtingen 

Nadat Gaastra twintig jaar geleden voor het eerst een Michelinster ontving, werden de verwachtingen van zijn gasten hoger. "Sommige gasten hebben gewoon veel te hoge verwachtingen en zitten dan heel zuur te kijken aan tafel." Door geen Michelinster te krijgen komend jaar, hoopt Gaastra het wat rustiger aan te kunnen doen. "Ik heb twintig jaar een ster gehad. Ik ben bijna zestig en wil een stapje terug doen."

Lees ook: Duits restaurant weigert kinderen na 17:00. ''Zo creëren we rust voor onze klanten''

Bed & Breakfast

Naast zijn werk als topkok bij restaurant Koriander werkt Gaastra aan een Bed & Breakfast bij zijn woonhuis, waar hij wil gaan koken voor een klein aantal gasten "die we dan ook een overnachting kunnen aanbieden". 

Zeldzaam verzoek

Het niet meer toekennen van een Michelinster is een zeldzaam verzoek. Gaastra kent in Nederland één andere restauranteigenaar die Michelin eenzelfde verzoek deed. In 2009 vroeg deze restauranteigenaar de commissie geen ster meer toe te kennen aan In de'n Dillegaard in Nuth.