Een vast recept voor stinky tofu is er niet, maar in de basis wordt de tofu gepekeld in een mengsel van gefermenteerde melk, groente, vlees en/of vis. En hoe ouder de pekel, hoe smaakvoller én stinkender de tofu wordt. Kenners omschrijven de geur als die van oude zweetsokken of rottende schimmelkaas. Zelfs de vergelijking met poep en kots passeert de revue.

smelly tofu

Waarom eet je dit?

Ok, het stinkt. Maar hoe - in hemelsnaam - eet je dit dan? Meestal worden de blokjes tofu gefrituurd en geserveerd met een pittige chili of sojasaus. De buitenkant is goudkrokant, de binnenkant smeuïg zoals een zachte kaas. Dit is de meest gangbare manier van eten, maar echte fans durven het ook koud of gestoomd aan.

Stinky tofu: waar eet je dit?

Nieuwsgierig? Jammer. In Nederland staat het nog vrij weinig tot niet op de kaart, terwijl het in Aziatische steden zoals Hongkong en Taipei volop wordt aangeboden door honderden straatverkopers, strandventers en kleine restaurants. Volgens The New York Times eet je een goede portie in het Taiwanese Taipei bij Dai's House of Unique Stink, geliefd onder vele Taiwanezen. Durf jij het aan?