Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het gaat om een goudkleurige, glimmende kaart die je in het midden van je koelkast moet leggen. Je zou er een jaar mee kunnen doen, claimt het familiebedrijf Nature’s Frequencies uit Boston. Het voedsel kan gewoon in de verpakking blijven. De kaart heet The Food Freshness Card en kreeg vorige week een van de jaarlijks uitgereikte Edison Awards, zo meldt USA Today.  Die prijs gaat naar innovatieve producten. De gouden kaart kreeg de hoogste waardering in de categorie voedingstechnologie.

Voor de kaart zijn drie Amerikaanse patenten aangevraagd. Bij het Europese Patentbureau is de kaart nog niet te vinden. De uitvinding werd getest door een onafhankelijke partij, Modern Testing Services in de staat Massachusetts. Op de site heeft het bedrijf een video geplaatst met het bewijs. Telkens zijn verschillende soorten fruit en groente met de kaart en zonder de kaart in de koelkast opgeborgen. Het verschil is duidelijk te zien: de schimmel begint bij de koelkast zonder kaart sneller te woekeren.

Hoe de kaart werkt, is niet helemaal duidelijk; het bedrijf wil namelijk niet alle geheimen prijsgeven. Maar het komt erop neer dat de kaart schimmels en bacteriën in de kiem smoort, waardoor voeding langer goed blijft. Het ding werkt ongeveer in een cirkel van een meter. De kaart is voor consumenten te koop (voor 75 dollar), maar het bedrijf richt zich vooral op bedrijven.

De uitvinding moet voedselverspilling tegengaan. Die verspilling is schrijnend, zeker gezien de honger die in sommige delen van de wereld heerst. Nature's Frequencies zegt dat 1,3 miljard ton voedsel jaarlijks in de prullenbak verdwijnt. Ook supermarkten en restaurants gooien nog ongelofelijk veel weg, ondanks alle inspanningen om dit terug te dringen zoals apps en maatregelen in restaurants en giften aan voedselbanken.

Etheen

Het principe van de kaart komt verspillingsdeskundige Toine Timmermans van Wageningen Universiteit overigens bekend voor. ,,Ik of m’n collega’s hebben hem nog nooit getest’’, zegt hij. ,,Maar we zijn wel sceptisch. We kennen in Nederland wel iets vergelijkbaars. Dat heet Slowd’’, zegt hij. Dat product zit in een zakje en is bedoeld om rijping te remmen.