Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
Kan ik aangetast voedsel nog eten?
Ja. Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie. Of het nog hetzelfde smaakt is een tweede. Net als uitdroging bij niet-bevroren producten is de smaak niet optimaal. Je kunt de aangetaste plekken zowel voor als na de bereiding wegsnijden. Of: je zou vriesbrand kunnen stoppen voordat het überhaupt plaatsvindt.
Voorkomen is beter dan genezen
Geen lucht betekent geen uitdroging - en dus ook geen vriesbrand. Gebruik voor het invriezen van eten dus speciale diepvrieszakken (precies, die zijn niet alleen om eten te sorteren, maar dus ook om dit soort kwaaltjes tegen te gaan). Verdere tips om vriesbrand uit je vriezer te bannen:
- Zorg dat alle lucht uit de diepvrieszak is vóór invriezen
- Laat warme producten afkoelen tot kamertemperatuur vóór invriezen
- Laat ijs daarentegen niet afkoelen tot kamertemperatuur om het daarna weer in te vriezen
- Zorg dat je vriezer constant koud is en niet schommelt in temperatuur
- Sluit en open de vriezer zo snel mogelijk