Overslaan en naar de inhoud gaan
Registreer in 1 minuut

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24Kitchen homepage
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  1. Home
  2. Populair
  3. Keukenbrigade
Hugo banner
Hugo banner
Kijk 24Kitchen op tv

Keukenbrigade

Nieuws
Keukenbrigade

Lange tijd zijn de taken in de keuken opgebouwd geweest door middel van een rangensysteem. Het gezamenlijke personeel van keukens heet ook wel de keukenbrigade. Hoe groter de keuken, hoe groter het aantal verschillende functies en rangen in de keuken. In kleinere horecakeukens zullen de koks veel verschillende werkzaamheden moeten doen. In grotere keukens worden de werkzaamheden meer gescheiden en zijn de koks of afdelingen verantwoordelijk voor een onderdeel van het productieproces.

De warme keuken is het domein van de entremetier, rôtisseur en de poissonnier. De grootste verantwoordelijkheid van deze afdeling is dat de warme componenten van de menukaart tijdig worden voorbereid en dat de hoofdgerechten met de juiste gaarheid, smaak en hoeveelheid én temperatuur worden doorgegeven.

In de koude keuken vind je de garde manger en de pâtissier die verantwoordelijk zijn voor mise-en-place werkzaamheden en het op tijd samenstellen en doorgeven van de meeste voor- en nagerechten. Deze afdeling is vaak de plek waar je als leerling aan het werk gaat.

Witte brigade

Chef-kok: leidinggevende en verantwoordelijk voor alles wat met de keuken te maken heeft, voornamelijk bezig met inkoop van producten, menuplanning, dienstroosters en werkverdeling. Heeft een controlerende functie aan de pass en vraagt producten en gerechten uit.

Sous-chef: vervanger van chef-kok, dus leidinggevend. Neemt de taken over van de chef-kok als deze niet aanwezig is. Heeft vaak de leiding op de werkvloer in de keuken. Een sous-chef werkt mee in de keuken. 

Chef de partie / Chef de cuisine: zelfstandig werkend kok, dus overal inzetbaar. Wordt door de chef-kok ingedeeld waar nodig. Dit kan in de koude keuken zijn maar ook in de warme keuken; de chef de partie is verantwoordelijk voor de afdeling waar hij/zij werkt.

Garde manger: is werkzaam in de koude keuken en bereidt daar bijvoorbeeld koude voorgerechten, salades, koude bijgerechten, maar ook lunchgerechten. Werkzaamheden die hier veel voorkomen zijn: het bereiden van koude sauzen, dressings, het trancheren van vlees of vis, het snijden van garnituren als tomaat, komkommer, citroen enzovoort en het opmaken en doorgeven van voor- en nagerechten. 

Entremetier: is werkzaam in de warme keuken en zorgt voor bijgerechten zoals groenten, aardappelgerechten en meelspijzen. Werkzaamheden die hier veel voorkomen zijn: wassen, snijden, blancheren van groenten, het koken, bakken en frituren van aardappelgerechten.

Rôtisseur: verantwoordelijk voor vlees- en vaak ook visbereidingen. Werkzaamheden zijn: bakken, grillen, pocheren, stoven, konfijten, regenereren en het maken van warme sauzen, bouillons en soepen.

Poissonnier: deze houdt zich voornamelijk bezig met het bereiden van vis en heeft dezelfde werkzaamheden als een rôtisseur. Zal je niet vaak meer tegenkomen in de moderne keuken.

Pâtissier: verantwoordelijk voor de patisserie, dus al het gebak, nagerechten zoals parfait of bavaroise, bonbons en vaak ook ijsbereidingen. Technieken die je hier veel tegenkomt zijn: het zetten van deeg, het maken van composities, het afbakken van taarten, mengen of opslaan van producten zoals eiwitten of slagroom.

Demi chef de partie: afgeronde opleiding en in leerfase om zelfstandig te worden. Vaak assisteert de aankomend chef de partie op de diverse afdelingen om vele technieken onder de knie te krijgen.

Leerling-kok: Kok in opleiding. Begint vaak in de koude keuken om te leren en werkt dan alle afdelingen af om tot een volwaardig zelfstandig werkend kok te worden. Krijgt hier de kans om de technieken aan te leren en eigen te maken.

Afwasser: werkzaam in de afwaskeuken en zorgt dat al het servies, potten, pannen, gereedschappen gereinigd worden en weer op hun plaats teruggezet worden.

Zwarte brigade

Maître d (eerste gastvrouw / gastheer): leidinggevend en verantwoordelijk voor de gehele bediening in het restaurant.

Sommelier: gespecialiseerd in en verantwoordelijk voor alle wijn-spijscombinaties.

Meer weten over hoe het er aan toe gaat in de professionele keuken? Lees meer over het nieuwe programma Hollandse Keukenmeesters

Keukenbrigade
  1. Zo leef je authentiek in Dingle
  2. Zo leef je als een echte Dubliner
  3. Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
  4. Is kwark gezonder dan yoghurt?
  5. Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
  6. 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
  7. Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
  8. Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
  9. Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
  10. Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
  11. In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
  12. Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
  13. Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
  14. Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
  15. Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
  16. Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
  17. Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
  18. Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
  19. Foodtrends: Wat eten we in 2025?
  20. 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.
Logo 24Kitchen
  • YouTube (externe link)
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Recepten
  • Thema's
  • Populair
  • Contact
  • TV Gids
  • TV Aanbieders

Nu & straks op TV

  1. 13:35 - 14:35
    James Martin's Spanish Adventure
    (Nu op tv)
  2. 14:35 - 15:00
    Loïc, Zot van Koken
    (Nu op tv)
  3. 15:00 - 15:35
    Nadiya's Everyday Baking
    (Nu op tv)
  4. 15:35 - 16:05
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  5. 16:05 - 16:40
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  6. 16:40 - 17:00
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  7. 17:00 - 17:21
    Loïc, Zot van Koken
    (Nu op tv)
  8. 17:21 - 17:25
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  9. 17:25 - 17:55
    Karsu's Turkse Keuken
    (Nu op tv)
  10. 17:55 - 18:30
    Guilty Pleasures
    (Nu op tv)
  11. 18:30 - 19:00
    Jamie's 15 Minute Meals
    (Nu op tv)
  12. 19:00 - 20:05
    The F Word
    (Nu op tv)
  13. 20:05 - 21:20
    Great British Menu
    (Nu op tv)
  14. 21:20 - 22:15
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  15. 22:15 - 22:55
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  16. 22:55 - 23:25
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  17. 23:25 - 23:55
    Karsu's Turkse Keuken
    (Nu op tv)
  18. 23:55 - 00:25
    Guilty Pleasures
    (Nu op tv)
  19. 00:25 - 01:30
    The F Word
    (Nu op tv)
  20. 01:30 - 02:35
    Great British Menu
    (Nu op tv)
  21. 02:35 - 03:25
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  22. 03:25 - 03:45
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  23. 03:45 - 04:10
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  24. 04:10 - 04:40
    Nadiya's Everyday Baking
    (Nu op tv)
  25. 04:40 - 05:10
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  26. 05:10 - 05:30
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  27. 05:30 - 05:45
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  28. 05:45 - 06:00
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  29. 06:00 - 06:25
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  30. 06:25 - 06:55
    Jamie's 15 Minute Meals
    (Nu op tv)
  31. 06:55 - 07:15
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  32. 07:15 - 07:40
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  33. 07:40 - 07:55
    Loïc, Zot van Koken
    (Nu op tv)
  34. 07:55 - 08:30
    Guilty Pleasures
    (Nu op tv)
  35. 08:30 - 09:00
    Karsu's Turkse Keuken
    (Nu op tv)
  36. 09:00 - 09:30
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  37. 09:30 - 10:00
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  38. 10:00 - 10:35
    Nadiya's Everyday Baking
    (Nu op tv)
  39. 10:35 - 11:10
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  40. 11:10 - 12:10
    The F Word
    (Nu op tv)
  41. 12:10 - 13:35
    Great British Menu
    (Nu op tv)
  42. 13:35 - 14:30
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  43. 14:30 - 15:05
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
Naar de TV-gids
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C