Overslaan en naar de inhoud gaan
Registreer in 1 minuut

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24Kitchen homepage
  • Kerst
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  1. Home
  2. Populair
  3. Keukenbrigade
Kerstbrigade
Kerstbrigade
brigade

Keukenbrigade

Nieuws
Keukenbrigade

Lange tijd zijn de taken in de keuken opgebouwd geweest door middel van een rangensysteem. Het gezamenlijke personeel van keukens heet ook wel de keukenbrigade. Hoe groter de keuken, hoe groter het aantal verschillende functies en rangen in de keuken. In kleinere horecakeukens zullen de koks veel verschillende werkzaamheden moeten doen. In grotere keukens worden de werkzaamheden meer gescheiden en zijn de koks of afdelingen verantwoordelijk voor een onderdeel van het productieproces.

De warme keuken is het domein van de entremetier, rôtisseur en de poissonnier. De grootste verantwoordelijkheid van deze afdeling is dat de warme componenten van de menukaart tijdig worden voorbereid en dat de hoofdgerechten met de juiste gaarheid, smaak en hoeveelheid én temperatuur worden doorgegeven.

In de koude keuken vind je de garde manger en de pâtissier die verantwoordelijk zijn voor mise-en-place werkzaamheden en het op tijd samenstellen en doorgeven van de meeste voor- en nagerechten. Deze afdeling is vaak de plek waar je als leerling aan het werk gaat.

Witte brigade

Chef-kok: leidinggevende en verantwoordelijk voor alles wat met de keuken te maken heeft, voornamelijk bezig met inkoop van producten, menuplanning, dienstroosters en werkverdeling. Heeft een controlerende functie aan de pass en vraagt producten en gerechten uit.

Sous-chef: vervanger van chef-kok, dus leidinggevend. Neemt de taken over van de chef-kok als deze niet aanwezig is. Heeft vaak de leiding op de werkvloer in de keuken. Een sous-chef werkt mee in de keuken. 

Chef de partie / Chef de cuisine: zelfstandig werkend kok, dus overal inzetbaar. Wordt door de chef-kok ingedeeld waar nodig. Dit kan in de koude keuken zijn maar ook in de warme keuken; de chef de partie is verantwoordelijk voor de afdeling waar hij/zij werkt.

Garde manger: is werkzaam in de koude keuken en bereidt daar bijvoorbeeld koude voorgerechten, salades, koude bijgerechten, maar ook lunchgerechten. Werkzaamheden die hier veel voorkomen zijn: het bereiden van koude sauzen, dressings, het trancheren van vlees of vis, het snijden van garnituren als tomaat, komkommer, citroen enzovoort en het opmaken en doorgeven van voor- en nagerechten. 

Entremetier: is werkzaam in de warme keuken en zorgt voor bijgerechten zoals groenten, aardappelgerechten en meelspijzen. Werkzaamheden die hier veel voorkomen zijn: wassen, snijden, blancheren van groenten, het koken, bakken en frituren van aardappelgerechten.

Rôtisseur: verantwoordelijk voor vlees- en vaak ook visbereidingen. Werkzaamheden zijn: bakken, grillen, pocheren, stoven, konfijten, regenereren en het maken van warme sauzen, bouillons en soepen.

Poissonnier: deze houdt zich voornamelijk bezig met het bereiden van vis en heeft dezelfde werkzaamheden als een rôtisseur. Zal je niet vaak meer tegenkomen in de moderne keuken.

Pâtissier: verantwoordelijk voor de patisserie, dus al het gebak, nagerechten zoals parfait of bavaroise, bonbons en vaak ook ijsbereidingen. Technieken die je hier veel tegenkomt zijn: het zetten van deeg, het maken van composities, het afbakken van taarten, mengen of opslaan van producten zoals eiwitten of slagroom.

Demi chef de partie: afgeronde opleiding en in leerfase om zelfstandig te worden. Vaak assisteert de aankomend chef de partie op de diverse afdelingen om vele technieken onder de knie te krijgen.

Leerling-kok: Kok in opleiding. Begint vaak in de koude keuken om te leren en werkt dan alle afdelingen af om tot een volwaardig zelfstandig werkend kok te worden. Krijgt hier de kans om de technieken aan te leren en eigen te maken.

Afwasser: werkzaam in de afwaskeuken en zorgt dat al het servies, potten, pannen, gereedschappen gereinigd worden en weer op hun plaats teruggezet worden.

Zwarte brigade

Maître d (eerste gastvrouw / gastheer): leidinggevend en verantwoordelijk voor de gehele bediening in het restaurant.

Sommelier: gespecialiseerd in en verantwoordelijk voor alle wijn-spijscombinaties.

Meer weten over hoe het er aan toe gaat in de professionele keuken? Lees meer over het nieuwe programma Hollandse Keukenmeesters

Keukenbrigade
  1. 24Kitchen en Oma’s soep bundelen kracht tegen eenzaamheid van ouderen
  2. Wordt jouw kaas in 2030 gemaakt zonder koeien?
  3. Hoe gezond is de nieuwe trend fibremaxxing?
  4. Hier haal je binnenkort gratis chocolademelk
  5. Dé 5 Nederlandse kerstmarkten voor foodlovers
  6. Mijn Voordelen
  7. 6x de lekkerste wortelrecepten
  8. 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
  9. Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
  10. Hier moet je eten in Graz
  11. 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
  12. Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
  13. Kan Hugo schapenhoeden als een local?
  14. Hugo proeft de Wild Atlantic Way
  15. Hugo ontdekt de Ierse dans
  16. Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
  17. Zo leef je authentiek in Dingle
  18. Zo leef je als een echte Dubliner
  19. Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
  20. &C x 24Kitchen - tips and tricks

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.
Logo 24Kitchen
  • YouTube (externe link)
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Recepten
  • Thema's
  • Populair
  • Contact
  • TV Gids
  • TV Aanbieders

Nu & straks op TV

  1. 06:00 - 06:25
    Snel met Miljuschka Kerst
    (Nu op tv)
  2. 06:25 - 06:50
    Miljuschka Masterclass Kerst Editie
    (Nu op tv)
  3. 06:50 - 07:09
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  4. 07:09 - 07:15
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  5. 07:15 - 07:30
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  6. 07:30 - 08:00
    De Brigade
    (Nu op tv)
  7. 08:00 - 08:15
    24Kitchen Gourmet Specials
    (Nu op tv)
  8. 08:15 - 08:40
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  9. 08:40 - 09:05
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
  10. 09:05 - 09:30
    Guillaume's French Atlantic
    (Nu op tv)
  11. 09:30 - 10:00
    Guillaume's French Atlantic
    (Nu op tv)
  12. 10:00 - 10:30
    24Kitchen Feestdagen met Rudolph
    (Nu op tv)
  13. 10:30 - 11:00
    Rudolphs Winterklassiekers
    (Nu op tv)
  14. 11:00 - 11:55
    Jamie's Eat Yourself Healthy
    (Nu op tv)
  15. 11:55 - 12:45
    Jamie's Cook Ahead Christmas
    (Nu op tv)
  16. 12:45 - 13:40
    Jamie Oliver: Seasons
    (Nu op tv)
  17. 13:40 - 14:10
    Guillaume's French Atlantic
    (Nu op tv)
  18. 14:10 - 14:45
    Guillaume's French Atlantic
    (Nu op tv)
  19. 14:45 - 15:00
    Wat Eten We Vandaag? Specials
    (Nu op tv)
  20. 15:00 - 15:35
    24Kitchen Feestdagen met Rudolph
    (Nu op tv)
  21. 15:35 - 16:05
    Rudolphs Winterklassiekers
    (Nu op tv)
  22. 16:05 - 16:50
    Snel met Miljuschka Kerst
    (Nu op tv)
  23. 16:50 - 17:05
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  24. 17:05 - 17:35
    De Brigade
    (Nu op tv)
  25. 17:35 - 18:05
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  26. 18:05 - 18:35
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
  27. 18:35 - 19:05
    Miljuschka Masterclass Kerst Editie
    (Nu op tv)
  28. 19:05 - 19:40
    Malaysia Gourmet with Justine Schofield
    (Nu op tv)
  29. 19:40 - 20:10
    Malaysia Gourmet with Justine Schofield
    (Nu op tv)
  30. 20:10 - 21:15
    Ainsley's Festive Flavours 2023
    (Nu op tv)
  31. 21:15 - 22:10
    Gordon Ramsay: Uncharted 3
    (Nu op tv)
  32. 22:10 - 23:10
    Michel Roux's French Country Cooking: Provence Masterclass
    (Nu op tv)
  33. 23:10 - 23:50
    De Brigade
    (Nu op tv)
  34. 23:50 - 00:20
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
  35. 00:20 - 00:50
    Miljuschka Masterclass Kerst Editie
    (Nu op tv)
  36. 00:50 - 01:40
    Gordon Ramsay: Uncharted 3
    (Nu op tv)
  37. 01:40 - 02:30
    Ainsley's Festive Flavours 2023
    (Nu op tv)
  38. 02:30 - 03:20
    Michel Roux's French Country Cooking: Provence Masterclass
    (Nu op tv)
  39. 03:20 - 03:45
    Malaysia Gourmet with Justine Schofield
    (Nu op tv)
  40. 03:45 - 04:15
    Malaysia Gourmet with Justine Schofield
    (Nu op tv)
  41. 04:15 - 04:40
    24Kitchen Feestdagen met Rudolph
    (Nu op tv)
  42. 04:40 - 05:10
    Rudolphs Winterklassiekers
    (Nu op tv)
  43. 05:10 - 05:35
    Snel met Miljuschka Kerst
    (Nu op tv)
  44. 05:35 - 05:55
    24Kitchen Gourmet Specials
    (Nu op tv)
Naar de TV-gids
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C