Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Dit blijkt in realiteit knap lastig te zijn. Cijfers van het Voedingscentrum wijzen uit dat de gemiddelde Nederlander blijft steken op een schamele 100 tot 150 gram per dag. Daarvan wordt 85 procent ’s avonds geconsumeerd.

Dit heeft volgens Eberson te maken met mentaliteit. ,,Men linkt groente vooral met avondeten, maar 250 gram groente is erg veel voor één maaltijd. Je zou eigenlijk bij elke maaltijd groente moeten eten wil je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aantikken.”

Het idee om groente te verwerken in het ontbijt ontstond toen Eberson als personal bodycoach werkte. ,,Een van de deelnemers tipte me om bloemkool met eiwitpoeder te mixen.” Dit bleek geen culinair hoogstandje. ,,Het smaakte vreselijk”, lacht de voedingswetenschapper. ,,Daarom heb ik het recept aangepast tot een bloemkool-appeltaart-ontbijt met rozijnen en appel.”

Tussenjaar

Na voor de zoveelste keer de receptuur voor iemand op te hebben geschreven, besloot Eberson de stoute schoenen aan te trekken. Hij gebruikte zijn tussenjaar om naast appeltaart nog twee smaken te ontwikkelen: red velvet brownie en carrot cake. Red velvet brownie is gemaakt op basis van rode bieten, cacao nibs en yoghurt. Carrot cake is volledig plantaardig. Er zit zoete aardappel, wortel en havermout in. 

Smaakmakers

De zoete smaak ontstaat door de toevoeging van stevia, een natuurlijke suiker. Eberson zegt het recept wel vijftig keer te hebben aangepast. ,,Ik wilde er zo min mogelijk suiker instoppen maar wel een optimale smaak bereiken.” Je bewaart het in de koelkast en eet het koud. Een portie verzadigt net zoveel als een volledig ontbijt, claimt Eberson. Zijn vinding ligt bij alle vestigingen van supermarktketen Marqt en op een aantal locaties in Amsterdam. Spar City en Spar University volgen volgens de maker binnenkort. 

De innovatie dingt dit jaar mee naar een plaats in de lijst van meest innovatieve vindingen van het jaar van de Kamer van Koophandel. De Innovatie Top 100 is volgens de KvK zelf de laatste jaren ‘uitgegroeid tot de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor het mkb’.