Om te weten waarom het het eventueel schadelijk zou kunnen zijn, is het goed om te weten waar de toch wel handige beschermlaag van wordt gemaakt. Deze wordt gemaakt van een soort plastic dat ook wel teflon wordt genoemd. Wanneer je netjes olie of boter in de pan doet voor het bakken, is er meestal niets aan de hand. Wanneer dit niet zo is, kan de pan te heet worden en zal de laag loslaten. De teflonblokjes die dan vrijkomen zijn erg giftig en kunnen nare gevolgen hebben voor je gezondheid.

Milieuonvriendelijk 

Niet alleen de teflon in de anti-aanbakpannen zijn gevaarlijk, maar ook PFAS is erg schadelijk. “PFAS zijn chemicaliën die ervoor zorgen dat de anti-aanbaklaag écht werkt, maar zit bijvoorbeeld ook in vetvrij bakpapier. Deze chemicaliën breken niet af en vervuilen daardoor het milieu” geeft staatssecretaris Sientje van Veldhoven aan. 

Alternatieven

Door dit soort onderzoeken raak je meer bewust over welke chemicaliën in welke producten kunnen zitten en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Gelukkig bestaan er genoeg alternatieven zoals pannen van keramiek en gietijzer. Hier kan je naar hartelust in bakken en braden en zijn minder schadelijk voor jouw gezondheid én het milieu.