In deze aflevering duikt de Keuringsdienst van Waarde het groente- en fruitvak in. Want daar liggen de nieuwe 'buitenbeentjes'. Op het etiket prijkt "weggooien is zonde" - wat impliceert dat de groenten anders in de afvalbak zouden belanden. De buitenbeetjes zijn nét wat goedkoper dan de normale variant, al is dat verschil niet noemenswaardig.

Eerste en tweede klasse

Op het moment van oogsten worden groente- en fruit ingedeeld in 'eerste' en 'tweede'-klasse. Eerste klasse-producten hebben de 'perfecte' vorm en liggen in de normale schappen. Tweede klasse-producten wijken soms net wat af in vorm of structuur.

Anders dan de supermarkt beweert op het etiket belandt de tweede klasse niet in de vuilnisbak. Deze gaan tegen lagere prijzen naar groentesnijderijen waar ze gebruikt worden in salades of als topping. Niets wordt weggegooid.

Prijsverschil

Later in de aflevering wordt duidelijk dat de teler zo'n 95% minder voor 'zijn' buitenbeetjes krijgt ten opzichte van het eerste klasse-product. Een enorm verschil ten opzichte van wat de consument er in de supermarkt voor betaalt.

Een teler krijgt 1 cent voor een kilo tweede klasse-penen. Eerste klas-producten verkoopt de teler voor 26 cent per kilo. In de supermarkt betaalt de consument 55 cent voor een kilo tweede klasse (buitenbeentjes) en 75 cent voor een kilo eerste klasse-penen.