Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Een broodje, een hotdog met bacon eromheen, appelstroop, brie, rucola en nacho chips: dat zijn de ingrediënten van de Macho Nacho Hotdog. Juryleden op horecabeurs Horecava likten maandag hun vingers af bij deze zoetpittige smaaksensatie. Bedenker en maker Sander Smakman uit Amersfoort won de eerste prijs in de categorie De Lekkerste Hotdog 2020.

Smakman deed mee aan de wedstrijd namens zijn werkgever Lekkerrr by Amersfoort in winkelcentrum Emiclaer. De Macho Nacho Hotdog wordt toegevoegd aan de menukaart van het restaurant. De prijs: 8,95 euro. ,,Ik verwacht de komende tijd veel hotdogs te gaan bakken. Ik krijg veel reacties op sociale media van mensen die hem willen komen proeven’’, zegt Smakman.

Smaakwedstrijd

Een dag na zijn overwinning is hij er nog helemaal ondersteboven van. ,,Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven. Het was maandag de eerste keer dat ik heb meedeed aan een smaakwedstrijd en de jury was heel enthousiast. Ze vonden de smaakcombinatie die ik heb gemaakt erg bijzonder.’’

De overwinning voelt extra zoet omdat de wedstrijd allesbehalve vlekkeloos verliep. Smakman moest in acht minuten tijd vijf identieke hotdogs maken, maar kwam er op het laatste moment achter dat hij was vergeten appel toe te voegen. ,,Een kwestie van zenuwen. Ik heb die fout nog net op tijd rechtgezet, maar ik was ervan overtuigd dat ik mijn hotdogs had verpest. De jury dacht daar gelukkig heel anders over.’’

Smakman is beretrots op zijn overwinning. Bakken is zijn lust en zijn leven. In het verleden had hij zijn eigen cafetaria in de Amersfoortse wijk Liendert. Maar vorig jaar besloot hij na negen jaar weer onder een baas te gaan werken. ,,Zo heb ik weer wat meer tijd voor mijn vrouw en zoontje van zes jaar. Het werk slokte eerst wel heel veel van mijn tijd op.’’

Creatieve kant

Als medewerker van Kwalitaria Lekkerrr en het naastgelegen restaurant Lekkerrr by Amersfoort kan hij nu weer wat meer de creatieve kant van zijn vak kwijt. De kwalitaria in winkelcentrum Emiclaer werd in 2015 verkozen tot één na beste cafetaria van Nederland. De zaak wint doorlopend prijzen op wedstrijden voor bijzondere snacks. Twee jaar geleden maakte medewerker Vincent Kuik nog de beste hamburger van Nederland.

Vriend en werkgever Peter de Rijk wist Smakman over te halen mee te doen aan de Lekkere Wedstrijden op Horecava. Daar ging een uitgebreide voorbereiding aan vooraf.

De afgelopen maanden heeft hij met collega Marissa de Rijk nagedacht over de smaken voor hun bijzondere creatie. ,,Daar moet je een beetje gek voor zijn. Je moet anders denken dan anderen. We hebben gekozen voor een combinatie tussen spek en stroop, twee ingrediënten die ik graag op een pannenkoek eet. Ik vind het zelf een heerlijke combinatie. We waren er al snel uit dat we hiermee hoge ogen konden gooien tijdens een wedstrijd.’’

Smakman is van plan volgend jaar weer mee te doen aan de wedstrijden op Horecava. ,,Ik wil mijn titelhouderschap natuurlijk prolongeren. Maar ik hoop dan ook een podiumplek te veroveren met een steengoede hamburger, mijn favoriete snack.’’