Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Danny (65) en Helena (62) Tsang staan er wat onwennig bij in de lobby van het Amsterdamse DeLaMar Theater, waar ze net hebben gehoord dat hun restaurant O&O is bekroond met een Michelinster. Vader Danny heeft de witte koksbuis die hij tijdens de uitreiking kreeg, nog aan. De mouwen zijn zo lang dat hij ze maar provisorisch heeft omgeslagen.
Op de vraag wat hij van de onderscheiding vindt, moet de chef-kok naar woorden zoeken. Zoon Mike (26) schiet meteen te hulp. "Mijn vader is erg bescheiden, en moet het allemaal nog even door laten dringen." Later komt meneer Tsang wat meer los. Hij is héél erg trots. Op zijn vrouw en het team. Maar vooral ook op zijn drie kinderen, die allemaal in het bedrijf zitten. "Ik heb hier mijn hele leven zo hard voor gewerkt. Het is onwerkelijk."
Hard werken wordt beloond
Zoon Danny kan dat harde werken alleen maar beamen. "Mijn ouders zijn altijd zeven dagen per week met de zaak bezig geweest. Toen we net hoorden dat we een Michelinster kregen, hebben we een traantje gelaten, dat mag je best weten." Hij regelt snel twee glazen champagne voor zijn ouders. Als deze hun glas krijgen, wordt er snel geproost en kijken ze elkaar even kort en liefdevol aan.
Het is inmiddels 36 jaar geleden dat Danny en Helena samen een restaurant begonnen in het west-Brabantse Sint Willebrord; een speldenknopje op de kaart met zo’n 10.000 inwoners. Hongkong heette het toen nog, en het was niet meer dan een doorsnee afhaalchinees in een klein dorp. Zoals er in die tijd honderden in Nederland waren.