Chocolade

1. Chocolade
Als je van chocolade houdt, moet je zo snel mogelijk richting Antwerpen. Hier is het ambacht ‘chocolatier’ nog gemeengoed en kun je bij verschillende speciaalzaakjes terecht voor echt goede en bijzondere chocolade. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij BbyB op de Schrijnwerkersstraat. Hier stel je zelf een doosje met je favoriete smaken samen (probeer zeker iets met lokale snoepspecialiteit Babelutte). Een echte must op het programma is een bezoekje aan The Chocolate Line van patissier Dominique Persoone. In het prachtige voormalige kasteel maak je kennis met hele bijzondere smaakcombinaties, in de vorm van bonbons: wasabi, lavendel, gebakken uien en citroengras zijn slechts enkele voorbeelden. En het smaakt nog lekker ook!

Antwerpen proeft

2. Antwerpen Proeft
Van 14 tot en met 17 mei vindt Antwerpen Proeft plaats: een festival waar elke zichzelf respecterende smulpaap present hoort te zijn. De locatie is lekker ruim en stoer en je kunt er heerlijk aan het water zitten, de prijzen zijn relatief laag, er zijn verschillende workshops, maar het allerbelangrijkste: je kunt hier geweldige gerechten op laagdrempelige wijze proeven. De meest vooraanstaande chefs uit de regio bieden kleine gerechtjes aan, zodat jij kennis kunt maken met de keuken. Van klassiek Belgisch-Frans tot Aziatisch en van sterrenchefs tot jong talent en van bijzondere wijnen tot food trucks: je treft het bij Antwerpen Proeft.

Het eilandje

3. Het Eilandje
Eén van de leukste buurten die Antwerpen rijk is, relatief nieuw, en een perfecte uitvalsbasis voor een culinair dagje uit; dat is het Eilandje. Zoals de naam doet vermoeden is het een waterrijk gebied met museum MAS als hoogste eyecatcher en historische pakhuizen en gezellige terrasjes als sfeermakers. Leuke zaakjes genoeg hier, bezoek bijvoorbeeld Balls & Glory, een deli waar je bijzondere gehaktballen eet met een fijne cocktail erbij. In hetzelfde pand, het Felixpakhuis, vind je verder een goed geassorteerde delicatessenwinkel, een traiteur, gezellige zitplekken en vaak worden er feestjes georganiseerd. Zin om uitgebreid te dineren in deze buurt? Restaurant Brouwersvliet 23 is een aanrader. Het menu verandert elke vier weken, maar prachtig opgemaakte borden en uitgekiende smaken zijn gegarandeerd.

Tip: als je dan toch in deze buurt bent, ga dan gratis het dak van het MAS op: hier heb je beste uitzicht over de stad.

The Jane

4. The Jane
Eten bij The Jane is niet voor iedereen weggelegd: de prijzen en het feit dat je ver van tevoren  moet reserveren maken het geen toegankelijk culinair uitje. Maar toch hoort The Jane wel in dit rijtje thuis, al is het maar vanuit Hollandse trots op dit prachtige restaurant van de Zeeuwse chef Sergio Herman. De gerechten, de service, het interieur en het pand: het is allemaal even overweldigend.

Friet

5. Friet
België en friet: dat is nooit uitgekauwd. Een puntzak met een flinke klodder huisgemaakte, lekker zure mayonaise, tartaarsaus, andalouse of stoofvlees hoort er wat ons betreft dan ook gewoon nog steeds bij tijdens je bezoek aan Antwerpen. De Belgen zijn trots op hun friet, dus bij elke kot krijg je over het algemeen een prima kwaliteit voorgeschoteld.