Dag 1
Deeg
Stap 1:
Kluts het ei. Voeg de melk, gist, suiker en het geklutst ei toe aan de kom van de mixer. Meng het kardemompoeder en het zout door de bloem en voeg toe aan de kom. Laat de mixer met de deeghaak eerst op lage stand draaien totdat alles goed gemengd is. Zet daarna de stand op medium en laat de mixer nog ongeveer 10 minuten kneden totdat de randen van de kom enigszins schoon zijn.
Stap 2:
Maak de koude boter een beetje soepel door er met de deegroller een paar keer op te slaan. Voeg dan de boter in twee keer toe en laat de mixer zo lang kneden totdat de boter volledig is opgenomen in het deeg en de randen van de kom weer enigszins schoon zijn.
Stap 3:
Neem het deeg uit de kom en vorm het tot een bol en druk het daarna plat. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 12 uur in de koelkast rusten.
Dag 2
Vulling
Stap 1:
Meng de boter, amandelmeel, suiker, kaneelpoeder en de vanille tot een egale massa. Bewaar de vulling buiten de koelkast.
Stap 2:
Strooi een beetje bloem op het aanrecht. Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 40 x 50 cm en verdeel de vulling erover. Vouw nu het deeg in drieën op en rol het daarna zacht een beetje breder waardoor de twee lagen vulling zachtjes in het deeg worden aangedrukt.
Stap 3:
Snijd, het liefst met een deegwieltje (of pizzasnijder), het deeg in 12 tot 16 stroken en geef elke strook een twist. Het deeg moet er nu uitzien als een spiraal.
Stap 4:
Draai elke deegstrook vanuit het midden tot een rolletje en leg het uiteinde naar onder gevouwen op de bakplaat. Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat de broodjes 60 minuten rijzen. De broodjes zullen hierdoor ongeveer 1/3 in volume toenemen.
Stap 5:
Verwarm de oven voor op 200 °C , boven- en onderwarmte.
Stap 6:
Bestrijk de gerezen broodjes voorzichtig met eistrijksel en bestrooi met een beetje parelsuiker. Bak de kaneelbroodjes graden 7- 8 minuten in de oven.
Stap 7:
Besproei na het bakken met een plantenspuit met koud water om ze te laten glanzen! Bestrijk de broodjes heel licht met een beetje poedersuiker glazuur.
Tip van Rudolph:
Eet deze broodjes nog dezelfde dag of vries ze anders na afkoelen meteen in.
1 reactie