De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

witlofquiche met ham

60 min kooktijd
Witlofquiche met ham

Een recept van

Hugo Kennis

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Witlof koken

Breng een pan met water aan de kook. Leg 2 stronkjes witlof apart en snijd de rest van de witlof eerst doormidden en daarna in stukjes. Kook de witlof circa 3 minuten in de pan met water en giet op een zeef. Spoel de witlof af met koud water en druk voorzichtig het meeste vocht uit de witlof. Let op dat je er geen puree van maakt.

Witlofquiche voorbereiden

Houd 4 mooie plakjes parmaham apart en snijd de rest in reepjes. Pluk en snijd de koriander fijn. Meng de witlof met gesneden parmaham, koriander, slagroom, eieren, de helft van de kaas en breng op smaak met versgemalen peper. Knip uit het bakpapier een cirkel die op de bodem van de springvorm past. Vet de bodem en de rand van de springvorm in met boter en leg de cirkel bakpapier op de bodem.

Witlofquiche bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het hartig taartdeeg ontdooien. Bestuif het aanrecht met bloem en leg de plakjes deeg daarop op elkaar. Rol ze met een deegroller uit tot een dunne plak deeg. Leg het deeg in de springvorm, prik de bodem in met een vork en verdeel het witlofmengsel erover. Snijd het overtollige deeg weg en bestrooi de quiche met de rest van de kaas. Bak het geheel in de oven in circa 40 minuten gaar.

Verwarm een grillpan voor. Halveer de achtergehouden witlof in de lengte en bestrijk de vlakke kant met een beetje olie. Leg de witlof met de vlakke kant in de grillpan en gril circa 5 minuten tot er een mooie grillstreep op staat. Leg de witlof in een ovenschaal en zet de ovenschaal 15 minuten in de oven.

Sinaasappel-rozijnensiroop

Breng het sinaasappelsap met de honing en de rozijnen in een steelpan aan de kook en kook circa 5 minuten tot het stroperig wordt.

Aan tafel

Haal de quiche heel voorzichtig uit de vorm en snijd er mooie punten van. Leg een punt op bord, leg er een beetje gemengde sla bij en zet er een half stronkje gegrilde witlof tegenaan. Lepel de sinaasappel-rozijnensiroop eroverheen en leg er een achtergehouden plakje ham bij.

Kinderen horen ook in de keuken! Chef Hugo neemt in elke aflevering een pupil mee op stap en geeft handige tips bij het koken van hun zelfbenoemde lievelingsgerechten. Van inkopen doen tot handige technieken en van heerlijke bereidingen tot spannende experimenten: in Smaakpupillen komt het allemaal voorbij!

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker