De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

schuimige knolselderijsoep met zuurkool

Deze schuimige knolselderijsoep met zuurkool is een heerlijk gerecht en staat al binnen een half uur op tafel.

30 MIN
Schuimige knolselderijsoep met zuurkool

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Lekker romige knolserderijsoep: razend makkelijk en snel klaar. En doe je er, zoals in dit recept van 24Kitchen's Angelique, wat garnaaltjes en ansjoviskoekjes bij, dan heb je meteen een indrukwekkend kerstgerecht te pakken!

Bereidingswijze

’s Middags voorbereiden:
 

Ansjoviskoekjes

Stap 1:

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 190 °C. Hak de ansjovis fijn tot puree. 

Stap 2:

Bestrijk een plak bladerdeeg met ansjovispuree en dek af met een tweede plak bladerdeeg. Rol de plak strak op tot een rolletje. 

Stap 3:

Wikkel in plasticfolie, draai de uiteindes strak dicht en laat minstens 10 minuten opstijven in de koelkast. 

Stap 4:

Snijd de rol in plakken van een halve centimeter dik. Rol ze met een deegroller, op een bebloemd aanrecht goed plat.

Stap 5:

Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in circa 10 minuten goudbruin en krokant.

Knolselderijsoep

Stap 1:

Pel en snijd de ui in halve ringen. Pel en hak de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook glazig en zacht. 

Stap 2:

Snijd met een kartelmes de schil van de knolselderij. Snijd de knolselderij in stukken van 1 centimeter en voeg toe aan de ui.

Stap 3:

Scheur de laurier in. Voeg bouillon, melk, slagroom, de helft van de zuurkool en laurier toe. Breng alles aan de kook en laat 12-15 minuten zachtjes koken tot de knolselderij gaar is.

Stap 4:

Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer, schenk door een fijne zeef in een schone pan en breng op smaak met een beetje zeezout.

Kerrieroom

Stap 1:

Meng in een kleine (steel)pan kerriepoeder met olijfolie en verwarm circa 20 seconden op laag vuur zodat alle aroma’s uit de kerrie loskomen.

Stap 2:

Klop de slagroom tot yoghurt dikte. Meng met de zure room en kerrie-olie.

’s Avonds afmaken

Knolselderijsoep serveren

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 150 °C. Verwarm ruime diepe borden voor in de oven. Breng de soep aan de kook. 

Stap 2:

Zet een ringvorm op bord en verdeel er een laagje zuurkool in. Verdeel garnaaltjes over de zuurkool en schep er kerrieroom op. Snijd de bieslook fijn en strooi over de kerrieroom. 

Stap 3:

Schuim de soep op met een staafmixer. Houd voor veel schuim de staafmixer aan de oppervlakte van de soep. 

Stap 4:

Verwijder de ringvorm en schep de soep rondom de zuurkool. Serveer de ansjoviskoekjes apart.

Welke wijn bij de knolselderijsoep?

Zuurkool en Riesling, ze zijn bijna onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En dat is niet zo vreemd, want het rijke, soms wat rinzige en zilte, karakter van de Riesling combineert heerlijk bij zuurkool. In Nederland eten we heel wat zuurkool, vooral in de stamppot natuurlijk, maar zoals Angelique laat zien heeft zuurkool nog veel meer mogelijkheden.

Ga voor een Riesling uit ons eigen Brabant. Lukt het je niet om een Nederlandse versie te bemachtigen, neem dan een gerust een Riesling uit de Elzas. Kies wel voor een droge wijn, want daar voelen de Hollandse garnaaltjes zich ook helemaal goed bij.

  • Tip: deze knolselderijsoep kun je prima een dag van tevoren bereiden. Dat komt de smaak alleen maar ten goede en is handig als er een vol kerstdiner op het programma staat.
  • Leuk: serveer ook ansjoviskoekjes bij de knolserderijsoep in plaats van gewoon stokbrood. Simpel om te maken (echt makkelijker dan je denkt!) en het ziet er prachtig uit.

De beleving van uit eten gaan met je vrienden, maar dan in je eigen huis? Een chef hiervoor uitnodigen is niet meer nodig. Vanaf nu ben jij chef, sommelier en gastheer of -vrouw tegelijk! Je vrienden weten niet wat ze overkomt als jij een indrukwekkend 3-gangenmenu op tafel tovert.

Meesterkok Angélique Schmeinck deelt haar culinaire geheimen met jou en geeft tips en tricks voor een perfect menu. Voor- hoofd- en nagerecht; je bord tot in de puntjes verzorgd en de smaken perfect gecombineerd. Indrukwekkend, terwijl jij er echt niet veel moeite voor hoeft te doen. Dat weet jij, maar dat hoeven je vrienden niet te weten…It’s time to impress your friends! 

 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker