De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

panzanella met caponata en sardines

Dit gerecht doet je meteen denken aan een Italiaanse zomer. Hugo en Geneal laten in de Brigade stap-voor-stap zien hoe je dit gerecht maakt.

45 min voorbereidingstijd
30 min oventijd
Panzanella met caponata en sardines

Een recept van

  • Hugo Kennis

    Hugo Kennis de Brigade
  • Geneal Harreman

    Geneal Harreman 24Kitchen de Brigade

"Een tafel vol verschillende gerechten om te delen, is toch het leukste wat er is. Zó gezellig als je bezoek krijgt!"

Bereidingswijze

Panzanella

  1. Verwarm de oven voor op 220˚C. 

  2. Scheur de ciabatta in stukken en verdeel over de bakplaat. Pel en rasp de knoflook erboven. 

    Hoe grover je de ciabatta scheurt hoe krokanter de bite van de stukjes brood in je panzanella uiteindelijk worden.

  3. Meng het brood met een royale scheut olijfolie, bestrooi met zout en bak in circa 10 minuten goudbruin en knapperig in de oven. 

  4. Snijd de tomaten grof. Halveer, pel en snijd de rode ui in halve ringen. Scheur de basilicumblaadjes. Houd wat achter voor garnering. 

  5. Doe de tomaten, ui, meeste basilicum en brood in een grote kom. Maak aan met de azijn, 5 eetlepels olijfolie, zout en chilivlokken en hussel door elkaar.  

  6. Serveer de panzanella op borden of een grote schaal. Garneer met de ansjovis en achtergehouden basilicum en eventueel wat extra chilivlokken. 

Caponata met gegrilde sardines

  1. Verwarm de oven voor op 235˚C. 

  2. Halveer de aubergines overlangs, bestrooi met zout. Laat even staan. 

  3. Pel en snipper de ui grof en snijd de knoflook grof. Snijd de bleekselderij in plakjes. 

  4. Veeg het zout van de aubergine. Leg op de bakplaat en rooster circa 20 minuten in de oven. Keer halverwege het roosteren om.  

  5. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten. Voeg de bleekselderij erbij en bak een paar minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak voor een minuut. 

  6. Haal de geroosterde aubergine uit de oven en snijd in stukken. 

  7. Voeg de aubergine, suiker, azijn, rozijnen, kappertjes en olijven toe aan de pan. Voeg water toe totdat de ingrediënten net onderstaan. Laat een halfuur stoven. 

  8. Bestrooi de sardines met zout en peper, rasp de citroenschil erboven en besprenkel met olie. Wrijf in en leg de sardines in de grillpan bak ze in ongeveer een minuut per kant gaar. 

  9. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en schep driekwart door de caponata. 

  10. Schep de caponata op een schaal of op borden en leg de sardines erop. Garneer met de overige pijnboompitten. Serveer met parten citroen. 

    Caponata is lekker met een beetje brood. Of natuurlijk met de panzanella die ook in dit recept staat. 

In de Brigade maakt een top team van 24Kitchen-chefs de meest verrassende gerechten. Laat je inspireren door de allerlekkerste recepten van oude bekenden en nieuwe gezichten van de culinaire zender.

De Brigade

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker