Mosselen op klassieke wijze
-
Pel en snipper de ui grof.
-
Halveer de prei in de lengte. Was en snijd de prei in gelijke stukken.
-
Snijd de bleekselderij in halve maantjes.
-
Spoel de mosselen schoon in koud water en verwijder kapotte exemplaren of exemplaren die openstaan en niet sluiten als je erop tikt. Laat de mosselen uitlekken op een vergiet.
-
Smelt een klontje boter in een diepe pan (mosselpan) en bak de ui, prei, laurier en de bleekselderij circa 5 minuten.
-
Snijd de selderij fijn.
-
Schenk de witte wijn bij de groente en voeg de selderij toe. Breng aan de kook. Voeg de mosselen toe. Breng het geheel met de deksel op de pan op hoog vuur aan de kook. Het kookvocht drukt de deksel omhoog wanneer de mosselen koken. Schep of schud de mosselen om. Zet de deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken.
Mosselsaus
-
Meng in een kommetje de mayonaise, witte wijnazijn, mosterd en een scheutje mosselkookvocht. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Friet uit de oven
-
Verwarm de oven voor op 220 ºC.
-
Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
-
Schil en snijd de aardappels in frietvorm. Kook de aardappels in circa 10 minuten beetgaar. Giet af en stoom droog. Verdeel de aardappels over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de aardappels met een scheutje olie en bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper. Hussel alles goed door. Bak de friet in de oven in circa 20 minuten goudbruin en krokant.
Serveren
-
Verdeel de friet uit de oven en de mosselen op klassieke wijze over borden en serveer de mosselsaus ernaast.
Meer ideeën voor jouw mosselen? Doe hier inspiratie op!
0 reacties