De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

koninklijke vlaai

Fijne Koningsdag! Deze feestelijke vlaai is perfect om deze gezellige dag te vieren.

40 min voorbereidingstijd
25 min oventijd
45 min wachttijd
Koningsvlaai

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Koningsdag staat natuurlijk bekend om de tompoucen. Maar met dit recept pak je pas écht uit. Met alle oranje accenten én de chocoladekroontjes is deze feestelijke vlaai behoorlijk koninklijk."

Bereidingswijze

Rijstvulling

  1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe de melk, vanillemerg en -stokje en de rijst in een pan. Kook tot de rijst gaar is.

  2. Haal het vanillestokje eruit. Laat de rijst eerst buiten, en daarna in de koelkast afkoelen. Voeg het ei en de suiker toe aan de afgekoelde rijst en roer goed door. 

Vlaaideeg

  1. Meng de bloem, boter, gist, melk en de suiker. Kneed het geheel tot een soepel deeg.

  2. Voeg het zout toe en kneed nog even goed door. Laat het deeg circa 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Opbouw vlaai

  1. Verwarm de oven voor op 260 °C. Vet de vlaaivorm in. Rol het vlaaideeg uit tot een dikte van circa 1 cm. Bekleed de vlaaivorm met het deeg. 

  2. Schenk de rijstvulling op het deeg tot een halve cm onder de rand. Bak de vlaai circa 5 minuten en verlaag dan de oventemperatuur naar 220 °C. Bak nog circa 20 minuten.  

Sinaasappelcrème

  1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan het sinaasappelsap (houd een scheutje achter) met het vanillemerg, kurkuma en de helft van de suiker aan de kook.  

  2. Roer de eidooiers, met de rest van de suiker, achtergehouden sinaasappelsap en de oranjebitter los en roer de bloem erdoor. 

  3. Meng een scheutje van de inhoud van de pan door het eimengsel. Schenk het eimengsel in de pan en roer goed door. 

  4. Breng de sinaasappel-banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Giet de banketbakkersroom uit op een koud bord en laat afkoelen.

  5. Klop de slagroom stijf en spatel door de sinaasappel-banketbakkersroom. Schep de sinaasappelcrème in een spuitzak. 

Garnering

  1. Smelt en tempereer de chocolade. Vul de siliconen kroontjesvorm met de chocolade en laat uitharden. Haal de kroontjes uit de vorm.

  2. Decoreer de vlaai met feestelijke toefjes sinaasappelcrème, goudbessen, kumquats, mango, sinaasappelsnippers en de chocoladekroontjes. 

In het nieuwe progamma "Altijd feest!" deelt Rudolph zijn recepten voor als er iets te vieren is. Van bruiloften tot gezellige buurtfeesten, met de recepten van de 24Kitchen-chef wordt het gegarandeerd een feestje.

 

 

 

Altijd Feest!

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker