De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

kiptajine met gedroogd fruit (en gemarineerde komkommers)

Snijd de laatste komkommer in dunne plakjes en leg deze in een schaal.
Meng voor de dressing de sjalotjes met de munt, azijn, oranjebloesemwater, poedersuiker en de honing. Schenk de dressing over de komkommer. Leg er iets zwaars op en laat 2 uur in de koelkast marineren.

60 min kooktijd
Kiptajine met gedroogd fruit (en gemarineerde komkommers)

Een recept van

Mounir Toub

Mounir Toub recent

Bereidingswijze

Gemarineerde komkommers
Snijd de laatste komkommer in dunne plakjes en leg deze in een schaal.
Meng voor de dressing de sjalotjes met de munt, azijn, oranjebloesemwater, poedersuiker en de honing. Schenk de dressing over de komkommer. Leg er iets zwaars op en laat 2 uur in de koelkast marineren.

Kiptajine met gedroogd fruit
Verhit een scheutje olie in de tajine en bak de kippenbouten in circa 8 minuten om en om goudbruin.
Voeg de uien, knoflook en de ras el hanout toe en bak circa 2 minuten mee. Schenk er zoveel water bij tot alles net onder water staat. Doe de deksel op de tajine en laat het geheel circa 20 minuten op laag vuur pruttelen.
Snijd het gedroogd fruit in grove stukken, voeg toe aan de tajine en laat circa 15 minuten zachtjes koken.
Pluk en snijd de blaadjes koriander fijn. Voeg de koriander op het einde toe en warm nog even door.

Serveren
Serveer de kiptajine met de gemarineerde komkommers en een stuk brood

In Mounirs Marokko: een smakelijk avontuur neemt Mounir ons mee naar het land van zijn ouders. De route die Mounir aflegt is dezelfde die hij in zijn jeugd jaarlijks deed op weg naar zijn familie. In die tijd was er echter geen mogelijkheid om te kijken naar de culinaire schatten en culturele rijkdom dat het prachtige Marokko te bieden heeft.

Mounir reist met de motor van Tanger naar Sefrou en slaat met deze reis een brug tussen Nederland en Marokko. De kijker leert het prachtige land, de lieve mensen en vooral de rijke Marokkaanse keuken kennen. Onderweg ontdekt hij de cultuur waarmee hij grootgebracht is en de bijbehorende gerechten.

Mounir over de reis:

"De plekken die ik tijdens de reis heb bezocht zijn de afgelopen jaren wel veranderd. Zo is de infrastructuur door de jaren heen verbeterd, maar is Marokko vooral een mooier land geworden dan dat het al was. Het voelde dan ook als een zegening om op deze manier Marokko te ontdekken. Het is al een lange tijd mijn droom geweest om Marokko te herontdekken middels het eten en de mensen. Dat ik dat op de motor mocht doen heeft het een nog mooier avontuur gemaakt! 

Alle mensen die ik heb ontmoet en mee heb mogen koken hebben mijn hart gestolen met hun gastvrijheid en hun passie voor lekker eten. Amina, die mij in haar huisje toeliet en mij liet zien hoe je traditioneel de bessara (soep) maakt, Said en zijn broer die mij meenamen op hun boot en mij voor het eerst leerde vissen te vangen, Hassan die mij in zijn huis leerde hoe hij al jaren nougat maakt. Echt alle mensen die ik ontmoet heb, hebben mij geraakt en nog meer verliefd laten worden op Marokko, het eten van Marokko, maar vooral de mensen in Marokko.

Ik heb heel veel mooie, ontroerende, liefdevolle en leuke momenten meegemaakt wat mijn reis echt heel intens heeft gemaakt. Zo ben ik met mijn vader naar de slager gegaan om vlees te halen voor de familie en uiteindelijk belandden wij op een klein terras met een espresso en begonnen we spontaan te praten. Daar is spontaan echt een heel mooi, intiem gesprek uit ontstaan. Dat is voor mij echt het mooiste moment van de hele reis. Een vader tot zoon gesprek wat mij altijd zal bijblijven!"

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker