De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Hutspot met gekaramelliseerde spekjes

Wil je ouderwets lekkere hutspot maken? Met dit basisrecept zet jij in mum van tijd een overheerlijke pan hutspot op tafel! (Zoals oma ‘em ook maakte.)

30 min. voorbereidingstijd
Direct naar recept
hutspot

Een recept van

Bianca Janssen

Miniatuurvoorbeeld

"Mijn geheime wapen voor het maken van hutspot? Ik maak 'm éxtra lekker met gekaramelliseerde spekjes. Smakelijk!"

Bereidingswijze

Hutspot

  1. Schil de aardappels en de wortels. Pel en snijd de ui in ringen. Kook de aardappels, wortel, ui en laurier in circa 20 minuten gaar.

  2. Giet de hutspot af en stamp deze fijn met een pureestamper. Verwarm de boter en melk en roer door de hutspot. Breng op smaak met zout en peper.

  3. Bak de spekjes in een droge koekenpan rustig uit en blus ze af met honing en balsamicoazijn. 

  4. Schep de hutspot in een kleine taartvorm en lepel de spekjes erover.

Een snelle inspiratie voor een lekker, gezond recept… Chefkok Bianca Janssen geeft je in een paar minuten tijd voldoende handvatten om een heerlijk gerecht op tafel te zetten. Of het nu een salade, een dessert, een hoofdgerecht of een soep is: de verstips van Bianca zijn altijd snel, lekker en gezond!

Miniatuurvoorbeeld

Hoe maak je hutspot? 

De truc van een grootmoeders hutspot zit 'em in de juiste verhouding wortelen, aardappels en uien. En natuurlijk de kruiden die je toevoegt.

  • Voor hoeveel personen je hutspot ook maakt, de verhouding aardappels, wortelen en uien is altijd: 2 - 2 - 1. Bijvoorbeeld 400 gram aardappels + 400 gram wortels + 200 gram uien.
  • Veel extra kruiden heeft hutspot niet nodig: beetje peper, zout en een laurierblaadje.
  • Je kunt de uien van tevoren even aanfruiten; dan zijn ze minder scherp en wat zoeter van smaak.

Hoe maak je hutspot?

In hutspot horen aardappelen, wortel en ui. De hutspot kook je 20 minuten tot ze zacht zijn. Vervolgens stamp je alles met een beetje boter en melk tot een smeuïge puree en breng je het op smaak.

Miniatuur

Wat eet je bij stamppot?

Uiteraard is dit persoonlijk. Maar wat veel mensen bij hutspot eten is vlees zoals rookworst, gehaktballen en spekjes. Mosterd helpt ook hutspot extra smaak en smeuïgheid mee te geven.

Miniatuur

Welke groente horen er in een traditionele hutspot thuis​?

In traditionele hutspot horen drie groenten thuis: winterpeen (wortels), uien en aardappelen. Deze combinatie vormt de basis van het klassieke gerecht. Aan deze basisingrediënten kun je naar hartenlust smaakmakers toevoegen. 

Miniatuur

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

1 reactie

Erg lekker!
jan kleine
24-12-2024

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.