Voor de soep:
Pel de uien en snijd in ringen. Smelt boter in een pan en voeg de uienringen toe. Laat de uienringen in 20 minuten glazig worden. Zet het vuur hoger en bak de uien 10 minuten al roerend goudbruin aan.
Ris de tijm en voeg dit samen met de bouillon en laurier toe. Laat alles zachtjes koken tot de uien bijna zijn opgelost. Verwijder het laurierblaadje en breng de soep op smaak met zout en peper.
Verwarm de grill van de oven op de hoogste stand. Snijd het stokbrood in plakken en beleg voor elke soepkop een plak met geraspte Gruyère kaas. Gratineer het stokbrood met de kaas onder de warme grill.
Verdeel de soep over kommen en leg er het plakje stokbrood in.
Voor de toast:
Roer de boter in een kom zacht. Pers de knoflook boven de boter. Pluk de kruiden en hak fijn. Roer de gehakte kruiden erdoor en breng op smaak met citroensap en versgemalen peper. Rooster de overige plakjes stokbrood. Serveer samen met de uiensoep.
Meld je aan en praat mee