Wij snappen wel waarom sommige mensen niet staan te springen om een taart te bekleden. Het is een precisiewerkje en vergt veel geduld. Want voordat je het weet scheurt je fondant of heb je bobbels op de oppervlakte van je taart. Gelukkig zijn er handige tips die je op weg helpen naar een superstrakke taart.
De juiste basis
Om de taart superstrak te kunnen bekleden, is het hebben van een goede basis erg belangrijk. Hiervoor heb je alleen een keukenkwastje en jam nodig. Welke jam is natuurlijk compleet afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Rudolph van Veen: ‘Door een dun laagje jam aan te brengen op de cake, sluit je de poriën af. Hierdoor verliest de taart geen kruimels en creëer je een egale oppervlakte.’ Bovendien zorgt het laagje jam voor een extra smaakmaker en blijft je fondant beter plakken aan de taart.
Een onderjurkje
Wanneer je een taart met witte fondant (of een andere lichte kleur) wil bekleden, kun je de taart het beste eerst met een extra laagje marsepein bedekken. Rudolph van Veen: ‘Marsepein is een heerlijk mengsel van amandelen en suiker waardoor je taart direct een lekkere notensmaak krijgt. Bovendien voorkomt de extra laag marsepein het doorschijnen van de fondant. Het is nét een onderjurkje.’
Rollen maar
Voor een superstrak uiterlijk gebruiken we marsepein en fondant. Beide ingrediënten rol je los van elkaar uit op een schone, vlakke ondergrond. Deze ondergrond bestuif je voordat je gaat rollen met een kleine hoeveelheid poedersuiker. Rol de marsepein en het fondant uit tot een dikte van 3 á 5 millimeter. Anders wordt de laag te dun en gaat deze scheuren tijdens het bekleden. Maar zorg er ook voor dat de lappen marsepein en fondant groot genoeg zijn, want achteraf rechttrekken vergroot ook de kans op scheuren. Klaar met rollen? Dan mag je de fondant en marsepein los van elkaar – voorzichtig en losjes - op een deegroller of rolstok rollen.
Bekleden
Terwijl de deegrollers met de fondant en marsepein klaarliggen, plaats je de taart op een bord of plateau. Rol eerst voorzichtig met behulp van de deegroller de marsepein uit over je taart. Strijk dan met je handpalm of smoother de marsepein op het bovenste oppervlakte van de taart glad. Dit doe je vervolgens ook met de zijkanten. Wrijf langzaam en voorzichtig de plooien van boven naar beneden recht. Behandel niet te grote plooien in één keer, anders gaat de laag alsnog scheuren. Het overtollige gedeelte aan de onderkant van de taart kun je wegsnijden met een mesje. Houd het mesje zo recht mogelijk zodat het strak afgesneden wordt. Daarna herhaal je precies dezelfde stappen om je taart te kunnen bekleden met fondant.
Zelf aan de slag? Probeer dit heerlijke recept voor een Engelse tea cake. Gelijk een goede oefening, máár onthoudt – of de taart mooi is of niet - het gaat allemaal om de smaak en die zal dik in orde zijn.