Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
De prijzen van groente en fruit gaan als een jojo op en neer. Een paar weken geleden nog werden tomaten doorgedraaid op de veiling. Wat wel werd verkocht ging voor een paar cent per kilo weg. De prijzen hebben zich hersteld en gaan weer richting een euro per kilo.
"Komkommers waren eind vorige week verschrikkelijk duur'', zegt groentehandelaar Ronald de Wit. "1,75 euro per stuk. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.'' Het was maar een hele korte periode, maar toch. De veilingprijs voor komkommers is inmiddels gezakt tot rond de euro, weet De Wits collega Jeroen de Feijter van groentezaak 't Boertje in Terneuzen. Ook broccoli, bloemkool, andijvie en aardappelen zijn fors aan de prijs, merken de groentehandelaren. De Wit: "Andijvie kostte 3,50 euro per kilo op de veiling. Dat is echt heel duur.''
In de supermarkt merken klanten niet altijd dat de prijzen op de veiling omhoog gaan: Albert Heijn en Jumbo kopen groente en fruit vaak voor een vaste, van tevoren afgesproken prijs in, ongeacht de veilingprijs. Maar nu kost een gewone komkommer zelfs een dubbeltje méér dan een biologisch exemplaar (1.19 tegen 1.09 euro). Bij Jumbo kost een komkommer altijd een euro en kost een biologische komkommer nu 20 cent meer.
Voor vollegrondsgewassen, zoals bloemkool en prei, is de schaarste een direct gevolg van de droogte. Er is weinig aanbod doordat de bloemkolen op snikhete droge velden waren verbrand. Daarbij neemt de vraag weer toe. "Als het warm is, eten de mensen minder groente. Nu iedereen terug is van vakantie en de hitte is verdwenen, neemt de vraag naar groente toe'', is de ervaring van De Feijter. Zodra de volgende oogst op gang komt zullen de prijzen weer dalen.
Fruit
Fruit is een ander verhaal: ''De meeste fruittelers in het land kunnen hun boomgaarden goed water geven. Door het warme weer is de oogst van appels overvloedig. Vorig jaar was een slecht appeljaar met als gevolg hoge prijzen. De appelprijs is maar de helft van die van dit voorjaar. Toen waren amper appels te krijgen.''
Niet alleen het aanbod aan groente en fruit is beïnvloed door het warme weer, merkt De Feijter. "De eerste schaarste deed zich voor bij de eieren. Door de hitte legden kippen minder en kleinere eieren. Mijn leverancier kan nog altijd geen extra-large eieren leveren."