Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
Registreer in 1 minuut
24Kitchen homepage

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  • BBQ
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
  • 24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
Buitengewoon BBQ
Buitengewoon BBQ
Buitengewoon BBQ
  1. Home
  2. Populair
  3. Keukenbrigade
Nieuws

Keukenbrigade

Keukenbrigade
Keukenbrigade

Lange tijd zijn de taken in de keuken opgebouwd geweest door middel van een rangensysteem. Het gezamenlijke personeel van keukens heet ook wel de keukenbrigade. Hoe groter de keuken, hoe groter het aantal verschillende functies en rangen in de keuken. In kleinere horecakeukens zullen de koks veel verschillende werkzaamheden moeten doen. In grotere keukens worden de werkzaamheden meer gescheiden en zijn de koks of afdelingen verantwoordelijk voor een onderdeel van het productieproces.

De warme keuken is het domein van de entremetier, rôtisseur en de poissonnier. De grootste verantwoordelijkheid van deze afdeling is dat de warme componenten van de menukaart tijdig worden voorbereid en dat de hoofdgerechten met de juiste gaarheid, smaak en hoeveelheid én temperatuur worden doorgegeven.

In de koude keuken vind je de garde manger en de pâtissier die verantwoordelijk zijn voor mise-en-place werkzaamheden en het op tijd samenstellen en doorgeven van de meeste voor- en nagerechten. Deze afdeling is vaak de plek waar je als leerling aan het werk gaat.

Witte brigade

Chef-kok: leidinggevende en verantwoordelijk voor alles wat met de keuken te maken heeft, voornamelijk bezig met inkoop van producten, menuplanning, dienstroosters en werkverdeling. Heeft een controlerende functie aan de pass en vraagt producten en gerechten uit.

Sous-chef: vervanger van chef-kok, dus leidinggevend. Neemt de taken over van de chef-kok als deze niet aanwezig is. Heeft vaak de leiding op de werkvloer in de keuken. Een sous-chef werkt mee in de keuken. 

Chef de partie / Chef de cuisine: zelfstandig werkend kok, dus overal inzetbaar. Wordt door de chef-kok ingedeeld waar nodig. Dit kan in de koude keuken zijn maar ook in de warme keuken; de chef de partie is verantwoordelijk voor de afdeling waar hij/zij werkt.

Garde manger: is werkzaam in de koude keuken en bereidt daar bijvoorbeeld koude voorgerechten, salades, koude bijgerechten, maar ook lunchgerechten. Werkzaamheden die hier veel voorkomen zijn: het bereiden van koude sauzen, dressings, het trancheren van vlees of vis, het snijden van garnituren als tomaat, komkommer, citroen enzovoort en het opmaken en doorgeven van voor- en nagerechten. 

Entremetier: is werkzaam in de warme keuken en zorgt voor bijgerechten zoals groenten, aardappelgerechten en meelspijzen. Werkzaamheden die hier veel voorkomen zijn: wassen, snijden, blancheren van groenten, het koken, bakken en frituren van aardappelgerechten.

Rôtisseur: verantwoordelijk voor vlees- en vaak ook visbereidingen. Werkzaamheden zijn: bakken, grillen, pocheren, stoven, konfijten, regenereren en het maken van warme sauzen, bouillons en soepen.

Poissonnier: deze houdt zich voornamelijk bezig met het bereiden van vis en heeft dezelfde werkzaamheden als een rôtisseur. Zal je niet vaak meer tegenkomen in de moderne keuken.

Pâtissier: verantwoordelijk voor de patisserie, dus al het gebak, nagerechten zoals parfait of bavaroise, bonbons en vaak ook ijsbereidingen. Technieken die je hier veel tegenkomt zijn: het zetten van deeg, het maken van composities, het afbakken van taarten, mengen of opslaan van producten zoals eiwitten of slagroom.

Demi chef de partie: afgeronde opleiding en in leerfase om zelfstandig te worden. Vaak assisteert de aankomend chef de partie op de diverse afdelingen om vele technieken onder de knie te krijgen.

Leerling-kok: Kok in opleiding. Begint vaak in de koude keuken om te leren en werkt dan alle afdelingen af om tot een volwaardig zelfstandig werkend kok te worden. Krijgt hier de kans om de technieken aan te leren en eigen te maken.

Afwasser: werkzaam in de afwaskeuken en zorgt dat al het servies, potten, pannen, gereedschappen gereinigd worden en weer op hun plaats teruggezet worden.

Zwarte brigade

Maître d (eerste gastvrouw / gastheer): leidinggevend en verantwoordelijk voor de gehele bediening in het restaurant.

Sommelier: gespecialiseerd in en verantwoordelijk voor alle wijn-spijscombinaties.

Meer weten over hoe het er aan toe gaat in de professionele keuken? Lees meer over het nieuwe programma Hollandse Keukenmeesters

Meer inspiratie

  • Vanaf 14 mei bij 24Kitchen: The Chefs' Line Nederland
    Nieuws
  • Uitgelicht: sterrengerecht kip à la Royale
    Kooktips
  1. Is kwark gezonder dan yoghurt?
  2. Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
  3. Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
  4. Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
  5. Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
  6. In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
  7. Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
  8. Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
  9. Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
  10. Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
  11. Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
  12. Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
  13. Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
  14. Foodtrends: Wat eten we in 2025?
  15. 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
  16. 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
  17. Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
  18. Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam
  19. Dit zijn de 12 lekkerste food-hotspots van Valencia volgens Miljuschka
  20. Ontdek de 10 klassieke hotspots van Antwerpen met Miljuschka

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid , ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.’
Logo 24Kitchen
  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Pinterest (externe link)
  • YouTube (externe link)
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C