99% van de Nederlanders eet wel eens kropsla. Tijd om eens wat meer te weten te komen over deze knapperige groente!
Kropsla: vers en veelzijdig

Altijd vers
Een zomerse salade smaakt natuurlijk het beste wanneer je verse sla gebruikt. Dat is niet moeilijk: kropsla is eigenlijk altijd vers! In tegenstelling tot andere groentes, kan kropsla niet worden ingevroren, gedroogd of in een conservenblik worden bewaard. Het beste is om de sla aan de krop te kopen en niet te klein te snijden: door scheuren en snijden gaan namelijk voedingsstoffen verloren. Kropsla is het hele jaar door uit Nederland verkrijgbaar: in de zomer uit de vollegrond en de rest van het jaar uit de kas. De kropsla wordt ambachtelijk geteeld en met de hand geoogst.
Van het gezonde soort
Met veel vezels, vitamines, ijzer en water en weinig calorieën is kropsla een gezonde keuze. Er zijn verschillende soorten kropsla. Botersla is misschien wel het meest bekende: een soort die zijn naam dankt aan een heerlijke, zachte smaak. Andere soorten kropsla waar je van kunt genieten zijn bijvoorbeeld eikenbladsla, Lollo Biondo en Lollo Rosso (de rode variant).
Makkelijk in gebruik
Kropsla is een goede basis voor een snelle en makkelijke lunch of maaltijd: even de blaadjes van de krop afplukken, eventueel een dressing en wat andere ingrediënten toevoegen en klaar ben je! Beginnen de blaadjes wat slap te worden? Gooi de krop niet weg, maar leg de blaadjes even in een bad van water met ijsblokjes om ze een frisse oppepper te geven. Heb je wat meer tijd of geen zin in rauw? Met kropsla kun je ook heerlijke en verrassende warme gerechten maken, zoals slastamppot of slasoep.
Ben je op zoek naar inspiratie? Deze recepten met kropsla zijn verrukkelijk.
1. Gefrituurde softshell crab met Thaise dressing
Softshell crab is echt onwijs lekker. In dit recept worden ze gefrituurd en afgemaakt met een heerlijke Thaise dressing.
2. Hamburger met verse friet en pittige salade
Sla mag absoluut niet ontbreken op een sappige hamburger. Maak er zelf patat bij en het gerecht is helemaal compleet.
3. Zomers mediterraans stamppotje
Ook in de zomer kunnen we gewoon genieten van een heerlijke stamppot. Dit recept is makkelijk en smaakvol!
Ook interessant
- 7x snelle courgette-recepten
- Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
- BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
- 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
- Etentje op de planning? 6x recept-tips
- 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
- Hoe open je een oester?
- Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
- Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
- Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
- Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
- Miljuschka's culinaire hotspots
- Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
- Deze snacks passen perfect bij kombucha
- Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
- Omelet maken: zo doe je dat
- Tip! 4x originele multicooker-recepten
- Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
- 4x comfort food uit de multicooker
- Hoe bak je een zalm?