Wat is brisket?
Brisket is de borst van een rund. Het vlees bevat nogal veel pezen, hierdoor is het vrij taai. Het vlees is dan ook perfect voor slow cooking (lange tijd garen op lage temperatuur), daar wordt het heerlijk mals van!
Hoe lang moet ik brisket garen?
Je moet er wel even de tijd voor nemen, want met slow cooking bedoelen we ook écht slow: bereiding van brisket kan wel een hele dag duren. Toch is het een échte aanrader. Steek er wat tijd in en dan heb je iets heel spectaculairs. Het vlees is te verdelen in de point en de flat. De point bevat veel vet en veel smaak. De flat is daarentegen mager en bevat minder vet.
Wat is brisket in het Nederlands?
De Brisket is in Nederland moeilijk te verkrijgen, omdat de stukken vlees in Nederland anders uit worden gesneden. Vaak kan je het wel bestellen bij de slager of online. 1 kio brisket kost ongeveer €30,-. Een brisket in Nederland zou een borststuk heten. Een alternatief voor brisket is een stuk rundernek of borstlap.
Bereiding van brisket
Zelf brisket klaarmaken? Je hebt niet veel nodig voor een heerlijke stuk brisket, het belangrijkste is het vlees, kruidenrub, een barbecue en heel veel tijd en geduld. Maar geen zorgen: de barbecue doet het meeste werk. Kan jij ondertussen lekker van het zonnetje genieten!
Het vlees wordt eerst gepekeld (gezout) of gestoomd om er voor te zorgen dat het vlees lekker mals wordt en vervolgens bedekt onder een dikke laag kruiden en specerijen naar keuze. Dit zorgt ervoor dat het vlees na bereiding een smaakvolle donkere korst krijgt.
Richt je BBQ in op indirecte warmte en houd de temperatuur op ongeveer 110–120°C. Leg de brisket met de vetkant omhoog op het rooster, niet direct boven de kolen. Sluit de deksel en houd een constante temperatuur aan. Gaar de brisket tot deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 90–95°C en het vlees zacht aanvoelt. Dit kan 8 tot 16 uur duren afhankelijk van gewicht