Bron: Gall&Gall 

1. Het perfecte glas

Het begint natuurlijk allemaal bij het juiste glas. Drank komt namelijk het beste tot zijn recht in een goed glas. Voor gin-tonic zijn er twee mogelijkheden: een bol glas en een longdrink glas. In het bolle glas (zie foto hierboven) komen de smaken het beste uit. In een longdrinkglas daarentegen gaat de tonic wat meer bruisen. Het is dus net wat je wilt en lekker vindt. 

2. IJs 

IJs is ontzettend belangrijk bij het drinken van een goede gin-tonic. Het drankje moet namelijk zo koud mogelijk gedronken worden. Gebruik je een klein beetje ijs? Dan smelt het ijs sneller, waardoor je gin-tonic waterig wordt. Voeg extra veel ijs toe. Gooi het hele glas vol. Dan smelt het ijs namelijk minder snel. Probleem opgelost!

Lees ook: Alcohol is goed voor de mensheid volgens deze Britse wetenschappers >

3. Goede gin 

Om de perfecte gin-tonic te maken, moet je een goede gin in huis hebben. Eentje die je zelf natuurlijk heel erg lekker vindt. Maar welke kies je en wat zijn de verschillen tussen de soorten gin? Dat zie je hieronder in het overzicht.

© Gin-overzicht Gall&Gall 

4. Goede tonic 

Het is niet alleen belangrijk om een goede gin te kopen, maar ook een goede tonic. De standaard tonic kennen we natuurlijk allemaal, maar wist je dat er veel meer varianten zijn die je kan gebruiken? Hieronder zie je wanneer je van een zoete, kruidige, bloemige of citrustonic spreekt. Verder passen deze soorten tonic goed bij de volgende gins: 

  • Bloemig en kruidige gin: neutrale tonics; 
  • Zoete en bloemige gin: fruitig en bloemige tonics;
  • Citrus en zoete gin: neutrale tonics; 
  • Kruidige en citrus gin: aromatische tonics.  

© Tonic-overzicht Gall&Gall

5. Afmetingen 

Wat essentieel is bij het maken van een gin-tonic, is dat het drankje voor driekwart gevuld is met tonic en voor een kwart met gin. Mocht je wat meer gin of wat meer tonic lekkerder vinden, kun je dit natuurlijk naar eigen smaak toevoegen. 

6. Volgorde 

Het drankje moet in een bepaalde volgorde gemaakt worden. Het glas moet ijskoud zijn en daarom moet je ten eerste zoveel mogelijk ijs toevoegen. Als er ijswater in het glas zit, laat je dit eruit lopen voordat je aan de gin begint. Voeg op het ijs een kwart gin toe, driekwart tonic en als laatst het garneersel. 

7. Garnering

Het soort garnering dat je toevoegt aan een gin-tonic hangt af van welke gin je gebruikt. Hier lees je welke gin, tonic en garnering het beste bij elkaar passen. Uiteraard kun je ook zelf experimenteren met de garnering. Zo kun je denken aan combinaties van grapefruit en rozemarijn, aardbeien en basilicum of aan een combinatie van komkommer, munt en zwarte peperkorrels. 

Lees ook: 5 x feiten over wijn die je wil weten >