In 5 stappen kun je je vriezer al ontdooien en daarmee ook geld besparen. Zo meldt CoolBlue dat elke 2 millimeter aan ijs leidt tot een stijging van het energieverbruik met ongeveer 10%. Vooral bij oudere vriezers, die minder zuinig zijn dan nieuwe versies, kun je tientallen euro’s per jaar besparen. Simpelweg door je vriezer jaarlijks te ontdooien.

Hoe ontdooi je je vriezer?

  1. Haal alle producten uit de vriezer en schakel 'm uit. Het beste moment om je vriezer te ontdooien is dan ook als er niet heel veel producten in liggen of als het buiten vriest, aangezien je de producten dan tijdelijk buiten kunt bewaren.
  2. Leg een lekbak voor of onder de vriezer om gesmolten ijs in op te vangen. Je kunt er ook voor kiezen om hier handdoeken voor te gebruiken.
  3. Laat het ijs nu rustig ontdooien. Je kunt grote stukken losmaken met behulp van een houten of plastic spatel. Gebruik hier geen metalen voorwerpen voor, die kunnen schade aan de koelelementen aanbrengen.
  4. Als al het ijs is ontdooid maak je de vriezer schoon. Gebruik hiervoor een mengsel van water en baking soda. Gebruik hier geen sop voor, want de geur en smaak hiervan kan in het eten of drinken trekken. Maak je vriezer goed droog nadat je hem hebt schoongemaakt.
  5. Je kunt de vriezer nu inschakelen en de producten weer terugplaatsen.

Lees ook: Tip: zo maak je het beste je vaatwasser schoon

Versnel het proces met deze tips

Het enige nadeel is dat het ontdooien wel wat tijd in beslag neemt, aangezien het even duurt voordat al het ijs ontdooid is. Dit proces kun je gelukkig versnellen. Doe dit door een pan of bak te vullen met warm water en deze in een dichte vriezer te plaatsen. De stoom zal het ontdooiproces versnellen. Je hebt tenslotte ook nog ontdooi-sprays, maar een pan gevuld met warm water is vaak al voldoende.

Lees ook: Vieze oven? Zo maak je hem weer brandschoon

Miniatuurvoorbeeld