Nadia Zerouali (1975) en Merijn Tol (1972) zijn al jaren een gevestigd duo binnen de kookwereld. Naast het feit dat ze allebei hun sporen verdiend hebben in de culinaire wereld, zijn ze ook bekend door hun kookboeken over de Arabische invloed op de (mediterrane) keuken. De dames hebben veel gereisd en in ieder land de culinaire tradities geleerd van de ‘locals’ om thuis hun eigen nieuwe receptuur te maken, maar wel met de traditie als basis.

Nadia is geboren en getogen in het oosten van het land, in het mooie dorpje Winterswijk. Ze groeide op met vier jongere zusjes en een broertje in een liefdevol Marokkaans gezin waar lekker eten en een goede scholing de belangrijkste waarden waren. Al snel werd duidelijk dat Nadia een carrière wilde in koken. Na de middelbare school, de Hotelschool in Apeldoorn en een studie Marketing & Communicatie ging ze in 1999 bij José van Mil in Amsterdam werken. Nog steeds werkt ze geregeld samen met José als Pepper & Salt Food Communication Consultancy, waar zij zich onder andere bezighouden met het ontwikkelen en testen van receptuur, het schrijven van culinaire artikelen en het aan­sturen en begeleiden van het culinaire niveau in reclame­ en PR-campagnes. Als Nadia Food Communicatie vult ze met Merijn wekelijks twee pagina’s van de VIVA, is ze lid van de IACP, een wereldwijde groep van culinary professionals en van Slow Food dat staat voor smaak, cultuur en kennis. Verder is ze de trotse moeder van een zesjarige smulpaap: “ik hoop hem mijn liefde voor eerlijk en lekker eten bij te brengen. Net als ik dat van mijn ouders heb meegekregen”.

Ook voor Merijn begon de liefde voor eten in haar ouderlijk huis. Daar werd gezond en niet standaard Hollands gegeten, met groente en kruiden uit eigen tuin. “We aten jarenlang vegetarisch en biologisch dynamisch, wat nog wel eens kon doorslaan. Dan kreeg ik een bord zeewier voor mijn neus en dacht ik: 'gezond kan toch ook heel lekker zijn?'” Tijdens haar studietijd in Amsterdam ontwikkelde ze haar eigen culinaire vaardigheden. De grote stad met al haar verschillende culturele invloeden waren een grote inspiratiebron. In Marokkaanse en Turkse winkels vond ze tot dan toe onbekende ingrediënten waarmee ze ging koken. Al gauw raakte ze verslaafd aan koken en het denken over eten. Ze begon bij het culinair reclamebureau van José van Mil, waar ze tegenover Nadia Zerouali kwam te zitten. Na een jaar ging Merijn verder op het culinaire pad en ging als culinair redacteur aan de slag bij Delicious (voorheen TIP culinair). Daarnaast maakt ze samen met Nadia vrije culinaire producties en schrijven samen hun wekelijkse culinaire pagina's in de Viva. Verder recenseren ze restaurants voor een Italiaanse restaurantgids en maken culinaire producties voor Arts & Auto. Samen koken ze ook regelmatig hun versie van de Arabische keuken op lokatie en werken ze aan hun kookboeken en blog. 

Eten is voor Nadia en Merijn de basis, zowel professioneel als in hun persoonlijke levens. Eten verbindt mensen: het functioneel, maar zeker ook emotioneel, cultureel en sociaal. De liefde van de mens gaat door de maag, of deze persoon nou wortels heeft in Tetouan of in Amstelveen, de taal van het eten is universeel. In die zin zien zij nog een missie voor zichzelf weggelegd: zij willen mensen verbinden door eten, zonder daarbij in hokjes of grenzen te denken.

Wanneer zij gevraagd worden naar hun persoonlijke lievelingsgerechten is er geen duidelijk antwoord: dit is afhankelijk van het seizoen en verschilt van moment tot moment. Het favoriete drankje van de dames is echter makkelijker: “alles met oranjebloesemwater erin!” Wellicht ligt hierin nog een uitdaging voor Nadia en Merijn: Nederland bekend maken met dergelijke heerlijke exotische smaken.

Bekijk alle recepten van Nadia en Merijn.