De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

ossenhaas-spiesen en friet van de bbq

Deze ossenhaas-spiesen van de BBQ zet je in een handomdraai op tafel!

60 min voorbereidingstijd
Ossenhaas-spiesen

Een recept van

BBQstreet

BBQStreet 2023

"Zin om te barbecueën maar wil je wel snel aan tafel zitten? Dan zijn deze heerlijke ossenhaas-spiesen echt iets voor jou! Wat ze extra bijzonder maakt? De pittige, Portugese saus die je er overheen lepelt als ze net gegrild zijn." 

Bereidingswijze

Ossenhaas-spiesen voorbereiden

  1. Dep het vlees goed droog, snijd in stukken en rijg aan de spiesen. Bestrooi met wat zout en laat even staan. 

Trinchado-saus

  1. Snipper een sjalot fijn. Hak de knoflook fijn. Snijd de rode peper in kleine ringetjes. Ris de tijm.

  2. Steek de barbecue aan en zorg voor een hete temperatuur. Verwarm er een skillet op met 3 el olijfolie en fruit hierin het sjalotje een paar minuutjes. Doe de knoflook, rode peper, tijm en laurier erbij en bak nog even kort. 

  3. Giet dan de port erbij en laat een paar minuten inkoken. Voeg de fond eraan toe en laat het weer inkoken. Snijd circa de olijven in ringetjes en voeg toe aan de pan. 

  4. Haal de laurierblaadjes eruit. Roer een papje van de maizena en een klein scheutje water. Voeg toe en bind hiermee de saus tot de gewenste dikte. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. 

Frietjes aan het spit

  1. Doe de frietjes in het grillmandje en bevestig deze aan de barbecue. Rooster de frietjes in circa 20-25 minuten goudbruin en knapperig. 

Gepofte-paprikamayonaise

  1. Leg de paprika tussen de kolen totdat deze rondom zwartgeblakerd is. Laat daarna even afkoelen en verwijder het zwarte vel en de zaadlijsten. Snijd de paprika in stukken.  

  2. Doe alle ingrediënten, behalve de olie en de gepofte paprika in het bakje van de staafmixer. Meng even door. 

  3. Voeg dan een scheut olie toe, draai weer en herhaal dit tot je ziet dat de olie gaat binden. Voeg nu een grotere hoeveelheid olie toe en draai tot de gewenste dikte. 

  4. Pureer als laatste de gepofte paprika door de mayonaise. 

Afmaken ossenhaas-spiesen

  1. Bestrooi het vlees aan alle kanten ruimschoots met de rub en gril het vlees direct, op een heel hete temperatuur aan elke kant tot het bruin en gekaramelliseerd is. Laat tijdens het omdraaien garen tot een kerntemperatuur van 50-54 °C en laat rusten.

  2. Verdeel de frietjes over borden en leg de spiesen ernaast. Lepel de Trinchado-saus over de ossenhaas. Serveer met de gepofte-paprikamayonaise.

Hoe ossenhaas grillen?

Ossenhaas grillen is eenvoudig, maar omdat het zo’n mals en mager stuk vlees is, moet je het kort en heet grillen om het sappig te houden. Dit geldt zowel voor een ossenhaasspies als een heel stuk ossenhaas.

Ossenhaas-spiesen

Wat is de kerntemperatuur ossenhaas op de bbq?

De ideale kerntemperatuur voor ossenhaas op de BBQ is 52–55 °C voor medium rare. Zo blijft het vlees sappig en mals. Laat het vlees na het grillen altijd 5–10 minuten rusten zodat de sappen zich goed verdelen.

Miniatuur

Hoe lang gaat ossenhaas op de bbq?

Hoelang ossenhaas op de bbq moet is afhankelijk van de grootte van je stuk vlees. Ook zit er een verschil in spiezen en hele stukken ossenhaas. Houd daarom altijd de kerntemperatuur in de gaten.

Miniatuur

Steek de barbecue maar weer aan. BBQStreet is terug met een gloednieuw seizoen volop nieuwe inspiratie en tips.

BBQStreet 2023

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker