De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

mantoe

110 min kooktijd
Mantoe

Een recept van

Bereidingswijze

Gehaktvulling
Pel en snipper de uien en pel en rasp de knoflook. Verhit een scheutje olie in een ruime pan en fruit de knoflook samen met de kurkuma. Voeg het gehakt, zout, paprikapoeder en zwarte peper toe. Rul het gehakt circa 10 minuten tot het meeste vocht verdampt is. Voeg de gesneden uien toe en gaar circa 5 minuten. Snijd de koriander fijn en meng dit erdoor. 

Deeg
Kneed de bloem met een scheutje olie, zout en het water tot een stevig deeg. Laat het deeg afgedekt met een theedoek circa 25 minuten rusten. Kneed het deeg 8 minuten zodat het elastisch wordt. Verdeel het deeg in 8 stukken en laat de bolletjes nog eens 10 minuten rijzen. Druk de deegbolletjes een beetje plat. Draai het deeg door een pasta machine of rol het met een deegroller uit tot een dikte van circa 3 millimeter.

Mantoe vullen
Snijd vervolgens vierkantjes van 10 bij 10 centimeter uit het deeg en leg op elk vierkantje een eetlepel gehaktvulling. Plak de zijkanten over elkaar. Doe dit ook aan de andere kant. Plak de uiteindes op elkaar en doe dit ook aan de andere kant.

Stoompan
Vul het onderste deel van een stoompan voor de helft met water. Vet de overige delen van de stoompan in met olie. Leg de mantoe met wat ruimte tussen elkaar op alle lagen.

Stapel de lagen als ze vol zijn op elkaar. Zet ze op het onderste deel van de pan waar het water in zit en stoom met deksel op de pan 15 tot 20 minuten op hoog vuur. Wissel de lagen na 7 minuten zodat de mantoe gelijkmatig gaart.

Saus
Verhit een scheut olie in een pan. Pel en hak de knoflook fijn en bak twee derde circa een minuut, houd een derde van de knoflook achter voor de kwark.

Voeg kurkuma toe en roer kort en snel door. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door tot de tomatenpuree mooi donker rood wordt. Voeg daarna zout, specerijen en gekookte spliterwten toe. Laat het geheel 2 minuten op zacht vuur pruttelen. Meng de kwark met de resterende knoflook en een snufje zout.

Sambosa’s
Verwarm de oven voor op 250 ⁰C. Pers het sap uit de citroen en voeg 2 eetlepels sap toe aan het gehakt. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Fruit de ui en knoflook in de koekenpan. Schil en rasp de gember. Voeg het gehakt en de specerijen toe aan de uien en knoflook en rul het gehakt circa 8 minuten, laat het daarna afkoelen.

Snijd ieder deegblaadje in vier even grote stukken en leg op ieder stukje een eetlepel gehakt. Vouw het vormpje met gehakt dubbel zodat je een driehoek krijgt. Draai de randen zodat het niet opengaat tijdens het bakken. Splits het ei, klop het eigeel los en smeer alle sambosa’s ermee in. Leg de vormpjes op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak de sambosa’s in de oven in circa 15 minuten goudbruin.

Komkommerdrankje
Snijd de komkommer in kleine blokjes. Pureer de komkommer met yoghurt, water en het zout met een staafmixer fijn. Schenk het drankje in mooie glazen en strooi er gedroogde munt overheen.

Opmaak
Smeer de kwark op de borden. Leg de mantoe erop. Strooi gedroogde munt eroverheen. Giet de saus in een rondje over de mantoe.

Dit is een recept van Parwin Zamani

… dat eet hij niet. Is dit oud-Hollandse spreekwoord nog steeds van toepassing? 

In Wat De Boer Niet Kent gaan koks uit alle windstreken de uitdaging aan om onze nuchtere boerengezinnen eens wat anders voor te schotelen dan de Hollandse pot. Een week lang wordt de keuken van de boer overgenomen door hobbykoks en professionele chefs uit andere culturen. Zo krijgen de boeren bijvoorbeeld Surinaamse roti op maandag, Japanse teriyaki op dinsdag, Marokkaanse tajine op woensdag: lukt het de koks de culinaire horizon van de boer te verbreden? Of houdt het boerengezin het voortaan weer veilig bij een AVG'tje?
 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker