Gehaktvulling
Pel en snipper de uien en pel en rasp de knoflook. Verhit
een scheutje olie in een ruime pan en fruit de knoflook samen met de kurkuma. Voeg
het gehakt, zout, paprikapoeder en zwarte peper toe. Rul het gehakt circa 10
minuten tot het meeste vocht verdampt is. Voeg de gesneden uien toe en gaar
circa 5 minuten. Snijd de koriander fijn en meng dit erdoor.
Deeg
Kneed de bloem met een scheutje olie, zout en het
water tot een stevig deeg. Laat het deeg afgedekt met een theedoek circa 25
minuten rusten. Kneed het deeg 8 minuten zodat het elastisch wordt. Verdeel het
deeg in 8 stukken en laat de bolletjes nog eens 10 minuten rijzen. Druk de
deegbolletjes een beetje plat. Draai het deeg door een pasta machine of rol het
met een deegroller uit tot een dikte van circa 3 millimeter.
Mantoe
vullen
Snijd vervolgens vierkantjes van 10 bij 10 centimeter uit het deeg en leg op
elk vierkantje een eetlepel gehaktvulling. Plak de zijkanten over elkaar. Doe
dit ook aan de andere kant. Plak de uiteindes op elkaar en doe dit ook aan de
andere kant.
Stoompan
Vul het onderste deel van een stoompan voor de
helft met water. Vet de overige delen van de stoompan in met olie. Leg de mantoe
met wat ruimte tussen elkaar op alle lagen.
Stapel de lagen als ze vol zijn op elkaar. Zet ze op het onderste deel van de pan waar het water in zit en stoom met deksel op de pan 15 tot 20 minuten op hoog vuur. Wissel de lagen na 7 minuten zodat de mantoe gelijkmatig gaart.
Saus
Verhit een scheut olie in een pan. Pel en hak de
knoflook fijn en bak twee derde circa een minuut, houd een derde van de
knoflook achter voor de kwark.
Voeg kurkuma toe en roer kort en snel door. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door tot de tomatenpuree mooi donker rood wordt. Voeg daarna zout, specerijen en gekookte spliterwten toe. Laat het geheel 2 minuten op zacht vuur pruttelen. Meng de kwark met de resterende knoflook en een snufje zout.
Sambosa’s
Verwarm
de oven voor op 250 ⁰C. Pers het sap uit de
citroen en voeg 2 eetlepels sap toe aan het gehakt. Verhit een scheutje olie
in een koekenpan. Pel en snipper de ui. Pel
en snijd de knoflook. Fruit de ui en knoflook in de koekenpan. Schil en rasp de
gember. Voeg het gehakt en de specerijen toe aan de uien en knoflook en rul het
gehakt circa 8 minuten, laat het daarna afkoelen.
Snijd
ieder deegblaadje in vier even grote stukken en leg op ieder stukje een
eetlepel gehakt. Vouw het vormpje met gehakt dubbel zodat je een driehoek
krijgt. Draai de randen zodat het niet opengaat tijdens het bakken. Splits het
ei, klop het eigeel los en smeer alle sambosa’s ermee in. Leg de vormpjes op
een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak de sambosa’s in de oven in circa 15
minuten goudbruin.
Komkommerdrankje
Snijd de komkommer in kleine blokjes. Pureer de
komkommer met yoghurt, water en het zout met een staafmixer fijn. Schenk het
drankje in mooie glazen en strooi er gedroogde munt overheen.
Opmaak
Smeer de kwark op de borden. Leg de mantoe
erop. Strooi gedroogde munt eroverheen. Giet de saus in een rondje over de
mantoe.
Dit is een recept van Parwin Zamani
0 reacties