De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

feijoada

180 min voorbereidingstijd
100 min kooktijd
Feijoada

Een recept van

Bereidingswijze

Feijoada
Spoel de gezouten varkenslende goed af. Snijd het vlees in gelijke stukken van circa 5 centimeter. Kook de twee soorten vlees samen in circa 3 uur in een grote pan tot het zacht is. 

Laat de zwarte bonen weken op koud water. Giet het vlees op een zeef en voeg de geweekte bonen en zoveel water toe tot alles net onder staat. Pel en hak de knoflook, pel en snipper de ui. Voeg de knoflook, ui, laurier en bonen toe aan het vlees en laat dit circa 30 minuten koken. Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd de paprika in ringen. Snijd de koriander grof en voeg dit en de paprika 5 minuten voor het serveren toe. Schenk 4 eetlepels chili-olie met pepertjes in de vijzel, voeg hier korianderblaadjes aan toe en vijzel de pepertjes tot ze barsten. Voeg toe aan het vlees en roer goed door. Snijd het zwoerd in vierkante plakjes van circa 3 bij 3 centimeter. Bak ze in eens scheutje olie in circa 10 minuten al roerend langzaam krokant.

Gestoofde groene kool
Bak de spekjes 1 minuut in een ruime pan, voeg daarna de kool toe en meng goed door. Schenk er korianderolie overheen en pers het sap van de sinaasappel erbij. Laat de kool rustig gaar worden op middelhoog vuur.

Farofa
Smelt de olie en boter in een koekenpan. Pel de bananen en snijd ze in plakjes. Bak de bananenplakjes in de pan goudbruin, voeg dan het maniokmeel toe aan de pan en hussel goed door elkaar. Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Serveer de groene kool, Feijoada en farofa met elkaar.

Dit is een recept van Eliana Bernadete Moreira Chaves Arp

… dat eet hij niet. Is dit oud-Hollandse spreekwoord nog steeds van toepassing? 

In Wat De Boer Niet Kent gaan koks uit alle windstreken de uitdaging aan om onze nuchtere boerengezinnen eens wat anders voor te schotelen dan de Hollandse pot. Een week lang wordt de keuken van de boer overgenomen door hobbykoks en professionele chefs uit andere culturen. Zo krijgen de boeren bijvoorbeeld Surinaamse roti op maandag, Japanse teriyaki op dinsdag, Marokkaanse tajine op woensdag: lukt het de koks de culinaire horizon van de boer te verbreden? Of houdt het boerengezin het voortaan weer veilig bij een AVG'tje?
 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker