Kneed voor het deeg de poedersuiker 200 g boter, bloem en ei snel tot een bal en laat het verpakt in plasticfolie circa 15 minuten rusten in de koelkast. Vet de taartbodem met de overige boter in. Rol het deeg uit tot een lap van 3 millimeter dik en bekleed hiermee de ingevette taartvorm. Verwarm de oven voor op 130°C. Klop de eiwitten met 80 gram suiker tot een luchtig schuim. Smelt de boter. Draai in de keukenmachine de rest van de suiker, roomkaas, kwark, eidooiers, gesmolten boter en bloem glad. Spatel de kaasmassa door het eiwitschuim en vul hiermee de taartvorm. Bak de taart in 60 minuten gaar. Zet hierna de oven op 140°C en laat de taart in 30 minuten lichtbruin kleuren. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Bak de appels in een koekenpan en voeg de poedersuiker toe. Voeg een mespuntkaneelpoeder en boter toe en laat de appels even rustig bakken. Blus af met een scheut whisky en laat het vocht verdampen. Meng de abrikozenjam erdoor, zodat ze mooi gaan glimmen. Schep de appels op de taart.
Dit recept komt uit de aflevering over New York van het programma The Taste of Life Travel.
Wijntip
Dit is een gewichtig gerecht! Hou het mooi in evenwicht met een witte dessertwijn, bij voorkeur een wijn van late oogst, die een goede zoet/zuur balans heeft. Denk aan een late harvest Sauvignon Blanc uit Chili of een klassieke franse wijn uit het Jurançon of Sauternes gebied. Extra feestelijk? Neem een demi-sec Champagne! Ook lekker: een mooie appelcider.
0 reacties