Hoe bak je speklappen?

Zorg om te beginnen dat je knappe speklappen in huis hebt: ga voor goed doorregen spek, met een mooie verhouding tussen vlees en vet (zorg dus dat je niet alleen maar vet hebt). De lekkerste speklappen komen van de buik of van de rug van het varken. Vooral het buikspek is vaak mooi doorregen.

Hóe je speklappen bakt, is natuurlijk afhankelijk van hoe je ze wilt eten:

Knapperige speklappen: 

Wil je krokante speklapjes bakken in de koekenpan? Zorg voor dunne speklapjes van ongeveer een halve centimeter dik en ga als volgt te werk:

Optie 1: speklappen bakken mé t boter

  • Bestrooi de speklappen met peper en zout of andere kruiden.
  • Zet een (braad)pan op hoog vuur en doe boter (of olie) in de pan.
  • Zodra de boter bruin kleur bak je de speklapjes om en om bruin.
  • Draai het vuur omlaag en laat ze nog zo'n 5 minuten sudderen tot ze lekker krokant zijn.

Moet ik spek met olie of boter bakken? 
Nee, dat hoeft niet omdat het van zichzelf al veel vet bevat. Tijdens het bakken smelt dat vet en dient het als bakvet. Lees hieronder hoe je spek bakt zonder olie of boter.

Optie 2: speklappen bakken zonder boter

  • Bestrooi de speklappen met peper en zout of andere kruiden.
  • Leg de speklappen in een koude pan en zet het vuur laag.
  • Bak ze in 15 minuten goudbruin en knapperig, draai regelmatig om.
  • Laat de speklappen uitlekken op een papiertje

Zachte speklapjes

Wil je speklappen zacht garen? Om heerlijke malse speklappen te bakken heb je dikkere lappen nodig (minimaal 1 centimeter dik):

  • Bestrooi de speklappen met peper en zout of andere kruiden.
  • Zet een (braad)pan op hoog vuur en doe boter (of olie) in de pan.
  • Zodra de boter bruin kleur bak je de speklapjes om en om bruin.
  • Draai het vuur omlaag, voeg een beetje heet water bij en braad de speklap in ongeveer drie kwartier zachtjes gaar.

Waarom water bij spek bakken? 
Water toevoegen bij het bakken van spek (zoals speklappen) helpt om het vet langzaam te laten smelten zonder dat het vlees direct verbrandt. Het voorkomt dat het spek meteen hard en droog wordt. Zodra het water is verdampt, kan het spek verder krokant bakken in zijn eigen vet.

Speklappen marineren

Speklappen worden smaakbommen met een marinade. Marineren is heerlijk simpel en je kunt jouw speklappen precies die smaak meegeven die jij lekker vindt. Van pittig (met wat sambal) tot wat zoeter (met honing). 

  • Marineren: Ingrediënten waar speklappen van houden zijn oa: honing, sojasaus, ketjap, ketchup, hoisinsaus, gembersiroop. Maak de marinade (volgens een recept - scroll naar beneden voor meer inspiratie) en laat ze er een tijdje in staan. Dat kan van 10 minuten tot een hele nacht in de koelkast.
     
  • Dry rub: speklappen kruiden met droge kruiden? Je kunt speklappen prima kruiden met droge kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder, peper en zout. Wrijf het vlees in met een beetje olie en strooi de kruiden erover. Laat ze even intrekken voor extra smaak en bak ze daarna goudbruin.
     
  • Droogdeppen. Tip van Rudolph: dep de speklapjes als je ze uit de marinade haalt even droog, dat voorkomt spetteren in de pan. 'Ik heb ze liever aan de droge kant voor het bakken.' Nog droger kun je de speklappen maken door ze even door wat bloem te halen voor je ze gaat bakken. Eventueel teveel aan bloem sla je eraf.

Tip: bewaar wat marinade!

Gooi de overgebleven marinade niet weg: schenk het bij de speklapjes en bedruip het vlees ermee tot de marinade ingekookt is en het vlees een glanslaagje gekregen heeft.

Speklapjes grillen (op de BBQ of in de oven)

Speklappen doen het - zoals een beetje Nederlander weet - ook góed op de barbecue. Extra lekker worden ze als je er een stroop bij maakt, waar je ze tussen het grillen door mee insmeert. (Bijvoorbeeld van honing, ketjap en sojasaus.)

De werkwijze op de barbecue is eenvoudig:

  • Steek de barbecue aan en laat goed heet worden.
  • Halveer de speklappen en gril ze om-en-om op de barbecue.
  • Bestrijk ze tussendoor met een kwastje met de stroop zodat de speklappen karamelliseren.
  • Bak ze tot ze de garing hebben die jij wilt. 

Let op: druipt er wat vet in de barbecue? Dan kunnen de kolen vlam vatten. Geeft niets: verplaats de speklappen naar een ander deel van het rooster, het druipen houdt vanzelf op.

Tip: geen zin om de barbecue aan te steken?  Je maakt ook krokante speklappen uit de oven. Grill hiervoor de speklappen in de oven op 220 ºC. 

Hoe lang speklappen bakken?

Dit is afhankelijk van de bereiding. Op hoog vuur bak je speklappen in 10 minuten krokant. Begin je in een koude pan? Dan bak je speklappen in 15 tot 20 minuten krokant. Zachte speklappen stoof je in 45 minuten gaar.

Speklapjes recepten

1. 5-spice speklappen

5-spice speklappen met een boerenkoolstamppot: heerlijk pittig.

Pittige boerenkoolstamppot

2. Rodecurryspeklapjes

Houd je van rode curry? Gebruik de kruidenmix dan eens voor speklappen.

Miniatuur

3. Gekaramelliseerde speklapjes

Zoete, gekaramelliseerde speklapjes met rijst.

Gekaramelliseerde speklapjes met rijst

4. Speklapjes uit de Airfryer

Naast het bakken in de pan, oven en van de BBQ kun je de speklappen ook prima bereiden in de airfyer. Danny legt uit hoe je dat moet dan. 

speklappen met spruiten