Nederlandse tompouce 

In Nederland eten we de tompouce als gebakje bij de koffie of thee. Het taartje, bestaand uit twee lagen bladerdeeg met banketbakkersroom ertussen en een laagje glazuur bovenop, kleurt het hele jaar door mooi roze tussen taarten in banketbakkerijen en in winkels. Af en toe maken we er een mooie oranje versie van, als we een koninklijk feestje te vieren hebben. 

Miniatuurvoorbeeld

Franse Mille-feuille

De Franse versie van de tompouce bestaat uit drie laagjes bladerdeeg met flinke lagen banketbakkersroom ertussen. Mille-feuilles worden meestal versierd met poedersuiker en soms met cacao, koekkruimels, zaden of nootjes. Soms wordt er gekozen voor witte en bruine strepen icing of fondant. Mmm!

Miniatuurvoorbeeld

Spaanse milhojas de merengue

Hoewel de Spaanse versie nog het meeste afwijkt van de Nederlandse tompouce, mag hij niet in het lijstje ontbreken. Ook dit gebakje bestaat uit laagjes bladerdeeg, maar deze keer zit er een laag stijfgeklopt eiwit met suiker en vanille tussen. Een soort merengue-taartje dus!

Miniatuurvoorbeeld

Italiaanse millefoglie

Ook de Italiaanse versie van de tompouce bestaat uit laagjes bladerdeeg met laagjes banketbakkersroom ertussen. Deze keer wordt er ook vers fruit aan toegevoegd en wordt de bovenkant versierd met poedersuiker en soms ook met nootjes en chocolade

Leuk weetje: millefoglie, mille-feuille en milhojas betekent duizend laagjes. Hiermee worden de vele laagjes bedoeld waaruit bladerdeeg bestaat. De naam 'tompouce' daarentegen is iets creatiever bedacht. Want waar dat vandaan komt... Is ons een raadsel. 

Ook in The Chefs' Line Nederland maakten ze heerlijke millefoglie in de Italiaanse week! Klik op onderstaande foto's voor de bijbehorende recepten.

Miniatuurvoorbeeld