De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

voorjaarskoek

150 min kooktijd
Voorjaarskoek

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Abrikozenkoek
Verwarm de oven voor op 150 ºC. Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes. Meng de poedersuiker met de suiker. Roer de boter met het poedersuikermengsel los en voeg de eieren toe. Voeg de bloem, gedroogde abrikozen en de abrikozenjam toe en meng tot een beslag. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Schenk het beslag in de bakvorm. Bak de abrikozenkoek in circa 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek afkoelen.

Marsepeintak
Kneed de marsepein met het cacaopoeder tot een egaal bruine kleur. Rol dun uit tot een strook van 30 x 40 centimeter. Kneed het teveel aan marsepein bij elkaar tot een bol en bewaar voor het marsepeinen haasje. Bestrijk de strook marsepein heel dun met de hazelnootpasta. Rol de marsepein op en snijd de boven- en onderkant schuin af. Snijd de tak tot de helft over de lengte in zodat er een vertakking ontstaat. Breng met een beetje hazelnootpasta een schorsmotief op de tak.

Chocoladenestje
Vries het marmeren plaatje circa 2 uur in. Smelt de witte chocolade au bain-marie. Spuit lange sprieten witte chocolade op de bevroren marmeren plaat. Steek direct los met een plaatmes en vorm de flexibele chocolade tot een nestje. Zet het nestje op de tak en leg er de chocolade-eitjes erin.

Marsepeinen haasje
Verhit de olie tot 180 ºC. Frituur de spaghettistengels in circa 1 minuut krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Dit worden de snorharen van het haasje. Vorm de achtergehouden marsepein tot 2 ongelijke peervormen. Snijd de smalle kanten in. De grote vorm wordt het lijfje en de pootjes van het haasje, de kleine peervorm wordt het kopje met de oren. Zet de kop op het lijfje. Vorm de ingesneden delen tot 2 oren en 2 poten. Druk in het hoofd twee oogkassen. Meng een klein scheutje bietensap door de witte marsepein totdat deze egaal roze van kleur is. Vorm een neusje van de roze marsepein en zet deze op het haasje. Roer het eiwit met de poedersuiker tot een spuitbaar glazuur. Schep het glazuur in een cornetje. Spuit met het glazuur de pupillen in de oogkassen van het haasje.

Chocoladeblaadjes
Meng de olie met het tarwegraspoeder en meng door de chocolade. Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot hij circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Bekijk hier de video voor het tableren van chocolade. Strijk de chocolade uit over een vel bakpapier of cellofaanfolie en laat even uitharden. Steek met een blaadjessteker vormen uit. Laat de chocolade circa 30 minuten verder uitharden. Verdeel de blaadjes over de tak.

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker