Gestoofde peren
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd een sinaasappel in kwarten. Verhit een pan met bier, kaneelpoeder, de sinaasappel en korianderzaad. Voeg vervolgens warm water toe. Zet de peren (met schil) in het vocht en laat circa 20 minuten stoven. Haal de peren uit de pan en verwijder het klokhuis. Prak de zachte peren in een pan en besprenkel met wat biersaus. Snijd de harde peren in stukjes en voeg toe aan de kom.
Taartvulling
Smelt de chocolade au bain-marie en roer tussendoor af en toe. Meng in een keukenmachine de basterdsuiker en boter bleek en luchtig. Voeg vervolgens een voor een de eieren, gesmolten chocolade, bloem en amandelschaafsel toe en meng na elk ingrediënt om een gladde textuur te krijgen. Giet het chocolademengsel in een kom.
Bladerdeeg
Doe de bloem in een kom met een snufje zout. Giet langzaam ijskoud water erbij en roer door met een mes. Blijf mengen tot het een deeg vormt en laat circa 20 minuten afkoelen in de koelkast. Snijd de boter in plakken en rol de boter tussen twee vellen bakpapier plat. Zet circa 10 minuten in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast, bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg voorzichtig uit. Haal de boter uit de koelkast en leg een plak boter op het deeg, vouw het deeg hier overheen. Rol het deeg uit, leg een plak boter erop, vouw het deeg eroverheen en herhaal dit tenminste 3 of 4 keer. Laat circa 20 minuten verpakt in plasticfolie opstijven. Vet de taartvorm lichtjes in met boter. Haal het bladerdeeg uit de koelkast en rol het voorzichtig uit tot een lap groter dan de taartvorm. Verdeel het bladerdeeg over en in de taartvorm. De randen mogen uitsteken. Lepel de helft van de chocoladevulling over de bodem, bedek met de perenvulling en verdeel de rest van de chocoladevulling erover. Bak de taart circa 50 minuten in de oven gaar.
Whiskey-witte chocoladeijs
Verwarm een steelpan en voeg melk, room, de schil van een mandarijn, whiskey en stukjes witte chocolade toe. Blijf roeren en stop net voordat het begint te koken met roeren. Klop de eidooiers met de suiker bleek en romig. Voeg beetje bij beetje het verwarmde room-whiskeymengsel toe en blijf kloppen. Zet het mengsel circa 30 minuten in de koelkast om af te koelen. Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat het draaien. Voeg extra stukken witte chocolade toe en laat circa 1,5 uur bevriezen. Zet daarna circa 1 uur in de vriezer.
Shandy-beslag
Giet 500 ml bier en limonade in een kom en klop hier de bloem doorheen. Haal het ijs uit de vriezer, maak er bolletjes van en dompel het in het shandy-beslag. Frituur circa 30 seconden goudbruin.
Serveren
Haal de taart uit de oven en snijd het gebak van de randen af. Snijd de taart in plakjes en serveer met het ijs.
Tip: gebruik zachte en harde peren, zodat de taart vulling met verschillende texturen krijgt.
0 reacties