Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
Registreer in 1 minuut
24Kitchen homepage

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  • BBQ
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
  • 24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
de brigade
de brigade
De Brigade
  1. Home
  2. Populair
  3. Uitgelicht: Pêche Melba
Kooktips

Uitgelicht: Pêche Melba

Uitgelicht: Pêche Melba
Uitgelicht: Pêche Melba

Je kent dit klassieke zomerse dessert misschien uit restaurants, van bakken schepijs, of zelfs van vlaaien en puddingen die ernaar vernoemd zijn: Pêche Melba is wereldberoemd en kent inmiddels vele varianten. Dit gerecht heeft een lange geschiedenis en vindt haar oorsprong in het jaar 1893.

De bedenker van de Pêche Melba is de Franse chef Auguste Escoffier, ook wel de Koning der koks genoemd. Zijn gerechten, stijl en filosofie vormen de basis van de hedendaagse kookkunst. Escoffier ging voor het Londense Carlton hotel werken toen hij Nellie Melba ontmoette tijdens de opening. Deze Australische sopraan heet eigenlijk Helen Porter Mitchell, maar vernoemde zichzelf naar Melbourne; de stad waar ze vandaan komt.

Nellie Melba was de eerste Australische musicus die wereldwijd bekend werd. Escoffier kwam naar een optreden kijken. Tijdens het openingsstuk Lohengrin werd hij betoverd door haar stem en besloot haar te verrassen. Omdat in het stuk ook een zwaan voorkwam, delegeerde hij zijn icecarver een enorme zwaan uit ijs te hakken.

In grote keukens, zoals het Carlton, is het gebruikelijk dat voor elke taak een andere kok verantwoordelijk is. Een brigade van 50 mensen is geen uitzondering. Zo is er een aparte chef voor voorgerechten, hoofdgerechten, groente, desserts en ook voor ijs. De chefs hebben koks onder zich en daaronder komen de leerlingen: de keuken is dus een hele hiërarchie met vele rangen en standen: zo zijn er mensen die ijs maken en ijs uithakken.

Bij de ijszwaan moest ook een mooi gerecht komen. Escoffier verzon, waarschijnlijk samen met zijn patissier, een dessert voor de Australische sopraan. Het bestond uit perziken, gepocheerd in vanillestroop, op een bedje van vanille-ijs met gesponnen suiker. Daarbij wordt een saus geserveerd van gepureerde frambozen. Het gerecht werd geserveerd in een zilveren schaal die werd gepresenteerd in de ijszwaan.

Voor Pêche Melba is het van groot belang dat de perziken perfect van rijpheid zijn. Kies bijvoorbeeld voor Montreuil-perziken. De perziken worden slechts enkele seconden gepocheerd, in ijswater gekoeld en vervolgens wordt het velletje eraf gepeld. Na het ontvellen worden de vruchten besprenkeld met wat suiker en afgekoeld. Officieel hoort het dessert in een (zilveren) timbaaltje geserveerd te worden: onderop een laag vanille-ijs, daarop worden met beleid de perziken gelegd en daarover wordt de frambozensaus geschonken. Soms wordt het dessert met geschaafde verse amandelen gegarneerd.

Overigens werd Auguste Escoffier later hevig verliefd op Nellie Melba en bedacht hij nóg een gerecht voor haar: Melba toast. Maar dat is een ander verhaal.

Varianten op de Pêche Melba

Gegrilde Peach Melba

Pêche Melba-taart

  1. 7x snelle courgette-recepten
  2. Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
  3. BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
  4. 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
  5. Etentje op de planning? 6x recept-tips
  6. 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
  7. Hoe open je een oester?
  8. Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
  9. Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
  10. Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
  11. Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
  12. Miljuschka's culinaire hotspots
  13. Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
  14. Deze snacks passen perfect bij kombucha
  15. Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
  16. Omelet maken: zo doe je dat
  17. Tip! 4x originele multicooker-recepten
  18. Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
  19. 4x comfort food uit de multicooker
  20. Hoe bak je een zalm?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid , ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.’
Logo 24Kitchen
  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Pinterest (externe link)
  • YouTube (externe link)
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C