De naam schorseneer zou afgeleid zijn van de Italiaanse woorden scorzone, wat zwarte adder betekent en van ‘scorza nera’, zwarte schil. Beide verklaringen verwijzen naar het langwerpige, zwarte voorkomen van de groente. Na het schillen lijkt de schorseneer op een witte asperge. Omdat schorseneer goedkoper is dan asperge heeft de schorseneer de bijnaam ’armeluisasperge’. Om oxidatie tegen te gaan, zodat de schorseneer wit blijft, dient de groente in melk gekookt te worden.

De smaak van schorseneer lijkt op die van knolselderij. Schorseneer is het lekkerst gekookt met een sausje.

Leuk weetje, vroeger werd het sap van schorseneer gebruikt als tegengif bij een slangenbeet.

Wil je koken met schorseneer maar mis je de inspiratie? Hieronder vind je lekkere recepten met schorseneer!

1. Kip met hele knolselderij en hele pompoen

Dit recept met kip, knolselderij, pompoen en schorseneer is superlekker! Daarnaast ziet het er supergezellig uit op je bord.

Miniatuurvoorbeeld

2. Salade van garnalen, zeekraal, witlof en gefrituurde schorseneren

Deze salade is rijk aan verschillende ingrediënten en dat maakt het ook zo bijzonder!

Miniatuurvoorbeeld

3. Gegrilde schorseneren met hertensukade en gepofte aardappel

De smaken van de hertensukade, gepofte aardappel en de gegrilde schorseneren gaan heel goed samen, eet smakelijk!

Miniatuurvoorbeeld