Het volledig schrappen van koolhydraten is bijna onmogelijk en ongezond. Koolhydraten komen in gezonde hoeveelheden voor in allerlei producten. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert dan ook dat wie gezond wil eten, 40 tot 70 procent van zijn energie uit koolhydraten haalt.
Koolhydraten in groenten
Wil je een koolhydraatarm dieet volgen, dan is het ook oppassen geblazen met bepaalde soorten groenten. Één zoete aardappel bevat al bijna 25 gram koolhydraten. Dat is 50% van je netto koolhydraatinname bij een koolhydraatarm dieet.
Welke groente mag je wel eten? De vuistregel hier is: alles wat boven de grond groeit bevat minder koolhydraten dan groente die onder de grond groeien. Knolgroenten als (zoete) aardappel, wortels en bieten kun je beter inruilen tegen spinazie of bloemkool. Zie de lijst met meestvoorkomende groenten hieronder.
Deze lijst geeft de netto koolhydraten weer per 100 gram groente. Dit is het aantal koolhydraten minus de voedingsvezels.
GROENTESOORT |
KOOLHYDRATEN PER 100 g |
Spinazie
|
1 g |
Asperges |
2 g |
Avocado |
2 g |
Bloemkool |
3 g |
Sla |
3 g |
Courgette |
3 g |
Boerenkool |
3 g |
Komkommer |
3 g |
Tomaten |
3 g |
Olijven |
3 g |
Broccoli |
4 g |
Sperziebonen |
4 g |
Spruitjes |
5 g |
Gele paprika |
5 g |
Knolselderij |
6 g |
Koolraap |
6 g |
Bieten |
7 g |
Wortels |
7 g |
Uien |
8 g |
Flespompoen |
8 g |
Pastinaak |
13 g |
Aardappel |
15 g |
Mais |
14 g |
Zoete aardappel |
17 g |