Stap 1
Leg een theedoek tweemaal in de lengte dubbelgevouwen op tafel. Leg een oester aan een kant van de theedoek met de bolle kant naar beneden en de opening naar de zijkant. Vouw het uiteinde van de theedoek op de oester.
Stap 2
Druk met je ene hand op de oester, terwijl je met je andere hand het oestermes 3-4 cm in het scharnier steekt. Soms is dat even zoeken. Wrik het mes tussen de twee schelphelften. Kantel het mes een kwartslag, zodat de schelp openklapt.
Stap 3
Snijd de oester open langs de bovenste schelp, zodat het vlees niet kapot gaat. Verwijder de bovenste schelp. Laat het water uit de oester lopen terwijl je de oester vasthoudt met je wijsvinger. Verwijder eventueel gruis met het oestermes. Snijd de oester los van de onderschelp. Draai de oester om in de schelp.
Stap 4
Houd opnieuw je wijsvinger op de oester en laat het erin gelopen water er nog een keer uit. Wacht 10 seconden voordat je hem opeet.