Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
Registreer in 1 minuut
24Kitchen homepage

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  • BBQ
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
  • 24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
de brigade
de brigade
De Brigade
  1. Home
  2. Populair
  3. Wat is koffie?
De basis van koken

Wat is koffie?

Wat is koffie?
Wat is koffie?

Koffie is een natuurproduct, dat begint met een bes van een koffieplant. Wereldwijd zijn 25 miljoen mensen actief om koffie van plant tot kop te krijgen. Het proces kun je in de volgende tien stappen samenvatten:

1. Groeien
Koffie groeit in bessen aan struiken, die een mix van zon, vochtigheid, hoogte en een rijke bodem nodig hebben. De meeste koffieplantages liggen rond de evenaar. Zo’n 50 landen produceren koffie, met Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië als koplopers.

2. Plukken
De twee bekendste koffieplanten zijn arabica en robusta. De eerstgenoemde wordt het vaakst gebruikt en is minder en bevat minder cafeine dan de meer pittige robusta. Pas na 5 jaar levert een koffieplant zijn eerste vruchten af. De bessen worden met de hand of machinaal geplukt.

3. Behandelen
Elke bes bestaat uit twee halve zaden, koffiebonen. Deze groene bonen kunnen op twee manieren uit het vruchtvlees gehaald worden. Bij de natte methode (gewassen koffie) worden de bessen in water gedompeld, door een rooster geperst en daarna gefermenteerd en gedroogd. Bij de droge methode (ongewassen koffie) worden de bessen in de zon te drogen gelegd, waardoor de bes barst en de bonen verwijderd kunnen worden.

4. Egaliseren
De bonen worden ontvliesd en gesorteerd op kwaliteit, oorsprong, intenstiteit, kleur en grootte.

5. Verpakken
Luchtdicht en in koele, donkere, droge containers.

6. Verzenden
De Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Japan en Frankrijk zijn de grootste afnemers.

7. Branden
De temperatuur en duur van het branden bepaalt de kleur, smaak en consistentie van de geroosterde bonen en heeft dus veel invloed op de smaak van de uiteindelijke koffie. Hoe heter en langer, hoe donkerder de boon, hoe dieper de smaak.

8. Malen
Voor de beste smaak wordt het malen zo kort mogelijk voor het zetten van de koffie gedaan. Hoe fijner gemalen, hoe trager het hete water door de koffie loopt, hoe meer tijd om de aroma’s op te nemen. Te traag zorgt echter voor een overwegend bittere smaak.

9. Zetten
De temperatuur van het water, het type filter en machine, de druk en de doorlooptijd bepalen de smaak van de koffie.

10. Serveren en drinken
Geniet ervan!

Bron: Puur Koffie, door Katrien Pauwels

Welke koffiespecialiteiten zijn er? Lees hier verder.


Meer inspiratie

  • Dit is waarom je vaak een glas water krijgt bij je koffie
    Nieuws
  • Künefe met Turkse koffie
    Makkelijk
    15 min

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    KARSU522.jpg

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  1. 6 x de lekkerste zoete baksels
  2. Pompoenpitten roosteren? Dit is hoe je dat doet
  3. Moet ik aardbeien in de koelkast bewaren?
  4. Zo bak je kip heerlijk mals en sappig
  5. Rucola: deze heerlijke gerechten kun je er mee maken
  6. Wetenschapper: zo manipuleer je jouw eten zodat je sneller vol zit
  7. Dit is het verschil tussen ontbijtspek en bacon
  8. Drink jij melk uit de supermarkt? Let dan hierop
  9. Van deze groente verwacht je niet dat er veel koolhydraten in zitten
  10. Kersthapjes waarmee je indruk maakt!
  11. Is spelt écht zo gezond? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit
  12. Voedingsexpert geeft tips over vleesvervangers
  13. Dit zijn onze 'geheime' tips voor de lekkerste quiche
  14. Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom
  15. 5 x gezonde voordelen van zoete aardappel (+ recepten)
  16. Wauw! Deze 8 tosti-recepten wil je maken
  17. Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
  18. 8 x recepten voor een doordeweekse dag
  19. 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
  20. Hoelang moeten groenten koken?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid , ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.’
Logo 24Kitchen
  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Pinterest (externe link)
  • YouTube (externe link)
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C