24Kitchen maakt gebruik van cookies
Door hiernaast op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan de websites van 24Kitchen. Klik hier voor meer informatie.

Akkoord
advertisement

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesem is hartstikke populair en hip, waar ik het vooral van ken is vlierbloesem tonic. Heerlijk op een zomerse zwoele avond met een goede gin. Ook gebruik ik wel eens vlierbloesemsiroop om cocktails mee te maken of om te verwerken in desserts in mijn restaurant.

Vaak kocht ik dan siroop bij een biologische supermarkt. Ook heb ik een keer een paar flessen zelf gebrouwen vlierbloesemsiroop gescoord op de Albert Cuyp Markt van een oude hippie die daar met een jointje in zijn linkerhand zijn zelf verbouwde groenten uit zijn volkstuintje verkocht. En ik kwam het laatst tegen bij de Ikea, in het Zweeds heet het Saft Fläder.

Maar mijn grootste vondst deed ik van de week. Toen ik mijn huis uit liep en naar het gemeenteplantsoen voor mijn deur keek, viel mijn oog op die kleine, schattige witte bloempjes die heel veel leken op de bloemen op het etiket van diezelfde Ikea fles Saft Fläder… Ik rook eraan en ja hoor: vlierbloesem! Jammer genoeg waren het maar een paar strengen bloempjes, nooit genoeg om wat mee te doen.


Maar ken je dat, als je eenmaal een keer over een ding of onderwerp hebt nagedacht, dat je het daarna ineens heel vaak terug ziet komen, terwijl je er eerder nooit bij stilgestaan hebt. Dit was precies zo’n moment. Op een of andere manier had ik mijn ogen geopend als radar op zoek naar nog meer wilde vlierbloesempjes. Terwijl ik in mijn auto naar mijn restaurant reed, de route die ik zeker twee keer per dag rijd, zag ik ineens een grote struik met overal diezelfde witte bloempjes!


Wat een toeval dacht ik… Grappig hè? Al zo vaak langs gereden en ineens zag ik ze. En niet alleen daar, op dit moment zie ik overal vlierbloesem! Dus neem dit oude gezegde ter harte als je echt iets wilt: zoekt en gij zult vinden…

Ondertussen heb ik de hele struik al leeggeplukt en maak ik mijn eigen overheerlijke vlierbloesemsiroop, daar kan geen kant en klare tegenop. Superhandig voor in cocktails, desserts, sorbets of door een dressing. En by far de meest goedkope. De enige kosten die je hebt zijn namelijk die van een pak suiker en een paar citroenen.


Wel moet je snel en op het juiste moment toeslaan: vlierbloesem bloeit namelijk maar kort per jaar. Ongeveer van mei tot begin juli. Dus sla nu je slag!