Zomerse erwtensoep met bitterballen

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

120 minuten kooktijd
180 minuten totale tijd

Bitterballen

  • Schil en snijd de aardappels in stukken.
  • Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de aardappels in circa 15 minuten gaar. Giet de aardappels af en stoom droog.
  • Pel en snipper de ui.
  • Pluk de waterkers.
  • Snijd de prei fijn. Houd het loof achter.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en de waterkers. Voeg de spinazie en de prei toe en bak circa 3 minuten. Druk het vocht uit de groente met behulp van een zeef.
  • Rasp de Hollandse kazen.
  • Ris de dragon en snijd fijn. Houd een beetje dragon achter. Bewaar de stelen voor de erwtensoep.
  • Pureer de aardappels met behulp van een pureeknijper. Voeg de ui, waterkers, spinazie, prei, kaas en dragon toe en meng goed door. Breng op smaak met de mosterd, een beetje zout en versgemalen peper. Laat de stamppot afkoelen.
  • Vorm ballen van de puree en laat circa 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Kluts de eieren.
  • Verdeel het ei, bloem en het paneermeel over drie diepe borden.
  • Haal de ballen door de bloem, het ei en door het paneermeel.
  • Frituur de ballen circa 5 minuten. Frituur de achtergehouden dragon.

Zomerse erwtensoep

  • Snijd de bleekselderij, ui en loof van de prei in grove stukken.
  • Breek de wortel, tijm en laurier in grove stukken.
  • Verwarm een pan met het water. Voeg de achtergehouden stelen van de dragon, loof van de prei, wortel, bleekselderij, ui, tijm, laurier en een beetje zout toe. Laat circa 45 minuten trekken. Schep de groente uit de bouillon.
  • Verwarm de bouillon opnieuw en kook de erwten in de bouillon in circa 10 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Breng op smaak met de crème fraîche.

Serveren

  • Schenk de soep in glazen. Schep een beetje crème fraîche op de soep. Serveer de bitterbal met de groene mosterd. Garneer met de gefrituurde dragon.

Ingredienten

4
Personen

Bitterballen

  • 300 g kruimige aardappels
  • 1 ui
  • 75 g waterkers
  • 1 prei
  • olijfolie
  • 100 g spinazie
  • 50 g oude Hollandse kaas
  • 50 g jonge Hollandse kaas
  • 1 bos dragon
  • 1 el grove mosterd
  • 2 eieren
  • 50 g bloem
  • 100 g panko
  • olie om in te frituren

Zomerse erwtensoep

  • 0.5 bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 bospenen
  • 0.5 bos tijm
  • 7 blaadjes laurier
  • 400 g diepvriesdoperwten
  • 1 el crème fraîche

Serveren

  • 2 el groene mosterd
  • 1 el crème fraîche

Extra nodig

  • zeef
  • rasp
  • pureeknijper
  • frituurpan
  • blender of staafmixer
Geef je waardering
3