Witlofschotel met gorgonzola, rauwe ham en peer

4
Makkelijk

Bereidingswijze

20 minuten totale tijd

Ham-bechamelsaus

  • Smelt een klontje boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en gaar al roerende circa 3 minuten. Voeg het water en de balsamicoazijn toe. Kook de saus circa 5 minuten tot hij dikker is geworden.
  • Leg 4 plakken ham apart en snijd de rest in reepjes. Voeg de hamreepjes toe aan de saus en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Witlofschotel

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Verhit de honing in een koekenpan.
  • Snijd de witlof in de lengte in vieren. Bak de witlof circa 3 minuten in de honing en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Verdeel de krieltjes over een ovenschaal.
  • Ris de tijm en strooi ze over de aardappels. Verbrokkel de helft van de gorgonzola over de aardappels.
  • Snijd de peer in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de peer in dunne plakken. Verdeel de plakken peer over de krieltjes en verdeel daarover de gebakken witlof. Schenk de bechamelsaus over de witlof tot de witlof helemaal bedekt is. Verbrokkel de andere helft van de gorgonzola over de saus. Bak de ovenschotel circa 40 minuten in de oven. 

Rucolasalade

  • de rucola in een grote kom met de olijfolie en balsamicoazijn. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Serveren
Verdeel de witlofschotel over borden. Leg er wat opgekrulde plakken rauwe ham bovenop. Serveer de salade ernaast.

Ingredienten

4
Personen

Ham-bechamelsaus

  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 400 ml water
  • 3 el witte balsamicoazijn
  • 100 g rauwe ham

Witlofschotel

  • 3 el honing
  • 4 witlof
  • 700 g voorgekookte krieltjes
  • 0.5 bosje tijm
  • 200 g gorgonzola
  • 2 peren
  • olijfolie om in te bakken

Rucolasalade

  • 150 g rucola
  • olijfolie extra vierge
  • 2 el witte balsamicoazijn

Extra nodig:

  • ovenschaal
Geef je waardering
4