Winterse rumtaart

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd
Rumbiscuit

Wel de rozijnen in de rum. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Smelt de boter en splits de eieren. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de resterende suiker schuimig. Spatel de eidooiers door het eiwit. Meng de bloem en de gesmolten boter erdoor. Laat de rozijnen uitlekken, vang het sap op en spatel de rozijnen door het beslag. Vet de taartvorm in en bekleed met bakpapier. Schenk het beslag erin en bak de cake circa 25 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is.

Groene marsepein
Kneed het tarwegraspoeder door de marsepein tot deze egaal groen van kleur is. Rol uit tot een dikte van 3 millimeter en rol er, indien gewenst, een motief in met een ribbelroller. Snijd een reep uit de marsepein van circa 2 centimeter breed. Steek uit de rest van de marsepein blaadjes. Bestrijk de rand van het biscuit met de abrikozenjam en vouw er de marsepeinen band om. Trempeer het biscuit met de opgevangen rum.

Italiaans schuim
Klop de eiwitten met 1el suiker tot stijve pieken in een vetvrije kom. Breng in een pan het water met de rest van de suiker aan de kook en kook tot 121 ºC. Giet druppelsgewijs de suikersiroop erbij en klop het eiwit koud. Schep het schuim in een spuitzak met gladde spuitmond. Spuit een bloemmotief met het schuim op de taart. Kijk naar het filmpje om te zien hoe je dat het beste kunt doen. Verdeel het schuim over de bovenkant van de taart en vorm pieken. Maak in het midden een kuiltje. Brand het schuim af met een gasbrander.

Fruit
Snijd de vijg in partjes en halveer de kumquat. Verdeel het fruit over het midden van de taart. Decoreer met de marsepeinen blaadjes. Bestuif met poedersuiker.

Ingredienten

1
Porties

Rumbiscuit

  • 200 g gele rozijnen
  • 200 ml rum
  • 45 g boter
  • 3 eieren
  • 90 g suiker
  • 75 g bloem

Groene marsepein

  • 1 tl tarwegraspoeder
  • 75 g marsepein
  • 2 el abrikozenjam

Italiaans schuim

  • 100 ml water
  • 375 g suiker
  • 4 eiwitten

Fruit

  • 1 vijg
  • 1 kumquat
  • 1 trosje druiven
  • 2 physalis (Kaapse kruisbes)

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • bakpapier
  • springvorm van 16 cm doorsnede
  • ribbelroller
  • blaadjessteker
  • spuitzak met gladde spuitmond
  • poedersuiker om te bestuiven
  • gasbrander
Geef je waardering
2