Vlaflipvlaai met aardbeien

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Vla
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Houd een klein scheutje melk achter. Roer de eidooiers met de rest van de suiker, het achtergehouden scheutje melk en de bloem los. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Laat de banketbakkersroom afgedekt met plasticfolie afkoelen. Klop de slagroom stijf en spatel de helft van de banketbakkersroom erdoor. Schep de vla in een spuitzak met een gladde spuitmond.

Vlaaideeg

Verwarm de melk met de suiker tot handwarm. Haal de pan van het vuur en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem. Meng in het kuiltje de boter, eidooier en het melk-gistmengsel. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg in een met bloem bestoven kom, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet de vlaaivorm in en rol het vlaaideeg dun uit. Bekleed de vorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel het achtergehouden banketbakkersroom over het deeg. Bak de bodem in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Haal de bodem uit de vorm en laat de bodem op een rekje afkoelen.

Aardbeiensaus
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer de aardbeien. Breng een pannetje met een scheutje water, suiker en de aardbeien aan de kook. Kook de aardbeien in circa 15 minuten zacht. Pureer de aardbeien met de staafmixer. Leng de maïzena aan met een scheutje water en voeg toe aan de kokende puree. Kook tot saus tot yoghurtdikte en laat afkoelen.

Yoghurt-crème fraîche
Meng de crème fraîche met de yoghurt.

Opbouw
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer de aardbeien. Spuit een rand slagroomvla op de vlaaibodem. Verdeel de yoghurt-crème fraîche over het midden van de vlaaibodem. Verdeel de aardbeiensaus over de yoghurt-crème fraîche. Leg de aardbeien dakpansgewijs op de saus. Garneer met de takjes munt.

Ingredienten

1
Porties

Vla

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 150 g suiker
  • 2 el bloem
  • 4 eidooiers
  • 200 ml slagroom

Vlaaideeg

  • 100 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 200 g bloem
  • 30 g roomboter
  • 1 eidooier

Aardbeiensaus

  • 150 g aardbeien
  • 75 g suiker
  • 2 tl maïzena

Yoghurt-crème fraîche

  • 200 ml crème fraîche
  • 100 ml Griekse yoghurt

Opbouw

  • 250 g aardbeien
  • 3 takjes munt

Extra nodig:

  • spuitzak met gladde spuitmond
  • vlaaivorm
  • boter om in te vetten
  • staafmixer
Geef je waardering
0