Vla
Halveer
het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in
een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de
kook. Houd een klein scheutje melk achter. Roer de eidooiers met de
rest van de suiker, het achtergehouden scheutje melk en de bloem los.
Meng een scheutje warme melk door het eimengsel, schenk terug in de
pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar
op laag vuur circa 5 minuten. Laat de banketbakkersroom afgedekt met
plasticfolie afkoelen. Klop de slagroom stijf en spatel de helft van
de banketbakkersroom erdoor. Schep de vla in een spuitzak met een
gladde spuitmond.
Vlaaideeg
Verwarm
de melk met de suiker tot handwarm. Haal de pan van het vuur en los
de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem. Meng in het kuiltje de
boter, eidooier en het melk-gistmengsel. Kneed beetje bij beetje de
bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg in een met
bloem bestoven kom, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten
rijzen. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet de vlaaivorm in en rol
het vlaaideeg dun uit. Bekleed de vorm ermee. Prik met een vork
gaatjes in de bodem. Verdeel het achtergehouden banketbakkersroom
over het deeg. Bak de bodem in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Haal de bodem uit de vorm en laat de bodem op een rekje afkoelen.
Aardbeiensaus
Verwijder
de kroontjes van de aardbeien en halveer de aardbeien. Breng een
pannetje met een scheutje water, suiker en de aardbeien aan de kook.
Kook de aardbeien in circa 15 minuten zacht. Pureer de aardbeien met
de staafmixer. Leng de maïzena aan met een scheutje water en voeg
toe aan de kokende puree. Kook tot saus tot yoghurtdikte en laat
afkoelen.
Yoghurt-crème
fraîche
Meng
de crème fraîche met de yoghurt.
Opbouw
Verwijder
de kroontjes van de aardbeien en halveer de aardbeien. Spuit een rand
slagroomvla op de vlaaibodem. Verdeel de yoghurt-crème fraîche over
het midden van de vlaaibodem. Verdeel de aardbeiensaus over de
yoghurt-crème fraîche. Leg de aardbeien dakpansgewijs op de saus.
Garneer met de takjes munt.
Laat hier je reactie achter