Tomatatin met gazpacho

4
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd
Tomatatin
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit eenderde van de boter en een scheutje olie in een koekenpan met stalen handvat en fruit de ui circa 5 minuten. Breng op smaak met een beetje zout, versgemalen peper. Haal de ui uit de pan en houd achter.
  • Ris de citroentijm. Houd een paar takjes achter.   
  • Verhit de resterende boter en de honing in dezelfde pan. Voeg een beetje zout, versgemalen peper, venkelzaad en de citroentijm toe.
  • Prik in ieder cherrytomaatje een klein gaatje en rangschik in de pan tot de hele pan gevuld is met tomaatjes. Voeg de balsamicoazijn en de ui toe. Bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Bestuif de werkbank met een beetje bloem. Leg de plakken bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een grote plak. Bedek de pan met tomaatjes met het deeg. Prik met behulp van een vork gaatjes in het deeg.
  • Kluts het ei los. Smeer het bladerdeeg in met het losgeklopte ei.
  • Bak de tomatatin circa 25 minuten. Laat de tomatatin circa 10 minuten afkoelen. Draai met behulp van een groot bord de tomatatin om.
  • Snijd de gekleurde tomaten in stukjes. Garneer de taart met de gekleurde tomaten, basilicum en de achtergehouden citroentijm.

Gazpacho

  • Pel en snijd de ui grof.
  • Pel en snijd de knoflook grof.
  • Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove stukken.
  • Mix in een blender de ui, knoflook, paprika en tomaat met het rasp en sap van een citroen, honing, een beetje zout en versgemalen peper. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Serveer in cocktailglazen.
  • Prik de gekleurde tomaatjes op cocktailprikkers en serveer in het glas.

Ingredienten

4
Personen

Tomatatin

  • 1 ui
  • 60 g boter
  • olijfolie om in te bakken
  • 2 el honing
  • 0.5 bos citroentijm
  • 1 el venkelzaad
  • 300 g cherrytomaten
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • paar gekleurde tomaten
  • paar takjes basilicum

Gazpacho

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paprika
  • 300 g cherrytomaten
  • 1 citroen
  • 0.5 el honing
  • 50 ml olijfolie
  • 12 gekleurde cherrytomaten

Extra nodig

  • koekenpan met stalen handvat
  • bloem om te bestuiven
  • rasp
  • 4 cocktailglazen
  • 4 cocktailprikkers
Geef je waardering
4