Angélique Schmeinck

Ingredienten

4
Personen

Dragonhangop

 • 500 ml boerenyoghurt
 • 75 ml water
 • 75 g kristalsuiker

Jasmijngelei met fruit

 • 400 ml water
 • 4 g jasmijnthee (losse blaadjes)
 • 5 g agar agar
 • 2 handsinaasappels
 • 1 kleine honingmeloen
 • 1 kleine Cavaillon of Cantaloupe meloen
 • 2 Granny Smith appels
 • 1 mango (niet helemaal rijp)

Extra nodig

 • 4 topjes dragon
 • blender
 • ringvorm ca 6-7 cm doorsnede
 • kleine parisienneboor

Bereidingswijze

Totale tijd: 5 uur

’s Middags voorbereiden

Hangop
Spoel een theedoek goed uit onder de kraan en wring goed uit. Zet een zeef op een kom en leg op de zeef de uitgespoelde theedoek. Schep de yoghurt op de theedoek en vouw goed dicht. Leg iets zwaars op de theedoek en laat de yoghurt  4 uur tot een dag uitlekken in de koelkast (hoe langer hoe beter. De duur van het uithangen hangt ook af van de dikte van de originele yoghurt).

Jasmijngelei
Breng het water aan de kook en voeg de agar agar toe. Roer goed door en laat iets afkoelen. Voeg de losse thee toe en laat circa 4 minuten trekken. Schenk door een zeef.

Fruit
Snijd met een mes de sinaasappelschil tot op het vruchtvlees af, zodat al het wit verwijderd is. Snijd de partjes uit de sinaasappel. Halveer de meloenen en verwijder het zaad. Schil de appels en de mango. Boor met een kleine parisienneboor bolletjes uit de meloen, appels en mango. Schraap het overgebleven vruchtvlees uit de meloen. Snijd het mangovruchtvlees langs de pit weg en bewaar in de koelkast voor de eindbereiding. Let op: snijd de appel zo laat mogelijk in verband met verkleuren.

Terrine
Maak de ringvormen aan de onderzijde goed dicht met plasticfolie en zet ze op een plateau. Vul de vormen met de fruitbolletjes en sinaasappelpartjes. Schenk er de nog vloeibare Jasmijngelei op. Laat minstens 20 minuten opstijven in de koelkast.

Dragonhangop
Breng de suiker met het water aan de kook tot het is opgelost.  Pluk de blaadjes van de stelen dragon en blancheer ze 30 seconden in kokend water. (Houd vier mooie topjes dragon achter voor de presentatie). Giet op een zeef en spoel ze direct af met koud water. Knijp al het vocht uit de dragon. Pureer de dragon met de suikersiroop fijn in de blender of met de staafmixer. Schraap de yoghurt (hangop) van de doek over in een schaal. Voeg de dragonstroop toe en roer door elkaar. Bewaar in de koelkast.

 

's Avonds afmaken

Fruit
Pureer het overgebleven fruit in de blender tot een schuimige saus en druppel rondom de fruitterrine.

Opmaak bord
Gebruik een diep bord. Schenk een bodem van de schuimige soep. Haal de ringvormen voorzichtig van de terrine. (Mocht dit moeilijk gaan, verwarm dan de buitenkant met je handen of laat ze enkele minuten op temperatuur komen). Laat de gelei voorzichtig in de soep zakken. Vorm met 2 lepels een eivormig model (quenelle) van de hangop en leg deze in het midden van de gelei. Decoreer met een topje dragon. 

Jasmijnthee

Wil je eens wat anders dan een dessertwijn dan is dit een uitgelezen gerecht voor een combinatie met Jasmijnthee. Liefst een groene thee met jasmijn. Zwart mag ook maar zal wat krachtiger en strakker zijn in de smaak. Ik heb in dit geval ''Jasmijnparels'' gebruikt. Jasmijnparels zijn kleine bolletjes die met de hand (!) gedraaid worden van 2 blaadjes en 1 knop van de theeplant. Per dag maken de theepareldraaiers zo'n 2000 parels per persoon. De thee wordt geoogst in het voorjaar, gedroogd en bewaard tot de zomer wanneer het jasmijnseizoen aanbreekt. De jasmijnbloemen worden geplukt als ze gesloten zijn, dus overdag en nooit 's avonds wanneer de bloemen zich openen. Voor 100 kg thee heb je ook 100 kg jasmijnbloemen nodig, dus het is me het klusje wel! 

door Corria Houthuizen

Geef je waardering

28
Terrine van fruit en Jasmijnthee