The Taste of Cooking: Vijgen

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Gebakken vijgen, hartige vijgenconfituur en vijgen in Pedro Ximenéz met basilicum verpakt in Parmaham, crème fraîche, Gorgonzola dolce en notenolie

Vijgen in PX

Breng de Pedro Ximenez met sherryazijn tegen de kook, laat op laag vuur tot eenderde indampen of tot het licht stroperig is.

Dompel driekwart van de basilicumblaadjes 1 minuut in kokend water, giet op een zeef en spoel direct af met koud water. Knijp al het vocht uit de blaadjes, snijd de basilicum fijn en meng met olijfolie.

Snijd de schil van de vijgen flinterdun af. Bedruip de vijgen royaal met sherrystroop en verwarm ze 8 min. in een oven van 150 °C.

Hartige vijgen confituur
Snijd de vijgen in grove stukken en pureer ze fijn met lauw water, aceto balsamico, tijm, salie, olijven en notenolie. (Proef goed de balans tussen zoet en hartig /zout)

Gebakken vijgen
Smelt boter in een koekenpan, halveer de vijgen om ze te bakken, bestrooi de open gesneden zijde met rietsuiker en karameliseer ze ca. 2 minuten.

Eindbereiding en presentatie

Verkruimel de gorgonzola door de crème fraîche en meng voorzichtig zodat de stukjes heel blijven. Lepel een ‘spiegel’ hiervan op het bord.

Bedruip de warme PX vijgen met basilicumolie. Vouw de Parmaham los om de vijgen en zet ze in het midden van de crème fraîche-gorgonzola.

Schep er een kleine qunelle hartige vijgenconfituur naast.

Druppel de resterende PX stroop rondom en decoreer met basilicumcress. 

Ingredienten

4
Personen

Vijgen in PX

  • 300 ml Pedro Ximenéz (zoete sherry)
  • 1 el sherryazijn
  • 1 bosje basilicum
  • 3 el olijfolie extra vergine
  • 8 blauwe vijgen
  • 8 flinterdunne plakken Parma of -Serranoham
  • 4 el crème fraîche
  • 100 g gorgonzola dolce
  • 1 bakje basilicumcress

Hartige vijgen confituur

  • 200 g gedroogde vijgen
  • 100 ml lauw water
  • 1 tl balsamicoazijn
  • verse tijm
  • verse salie
  • 200 g Taggiasche olijven
  • 1 scheutje notenolie

Gebakken vijgen

  • 2 blauwe vijgen
  • 2 tl rietsuiker
  • 1 el roomboter
Geef je waardering
0